Ursul a dat năvală peste românii aflaţi la ştrand. A fost emis RO-ALERT

2954

Un urs a băgat spaima în românii care se răcoreau, vineri, la un ştrand din judeţul Harghita. Autorităţile au emis mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT.

Ursul a dat năvală peste românii aflaţi la ştrand. S-a întâmplat în Topliţa, judeţul Harghita. Autorităţile avertizează că, deşi animalele pot părea inofensive, acestea pot fi foarte periculoase.

Ursul a dat năvală peste românii aflaţi la ştrand. Avertismentul autorităţilor

Au fost momente de panică, vineri, la un ştrand din Topliţa. Un urs i-a speriat pe turiştii veniţi să se răcorească într-o zi toridă de vară.

„A fost semnalată prezenţa unui urs, în municipiul Topliţa, în incinta ştrandului Banffy”, anunţă, vineri, ISU Harghita.

Autorităţile au transmis mesaj de avertizare RO-Alert. Turiştii sunt sfătuiţi să nu se apropie şi să nu le ofere mâncare animalelor.

Reamintim că, recente, Parlamentul a adoptat legea ce permite intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor. Actul normativ a fost aprobat, ca urmare a reexaminării solicitate de preşedintele Klaus Iohannis.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a reacţionat după votarea legii privind intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi.

„Asigurăm protecţia speciilor, dar protejarea oamenilor şi a bunurilor acestora este prioritatea noastră! Parlamentul a adoptat, astăzi, a doua oară, după reexaminarea cerută de preşedintele Klaus Iohannis, legea care permite intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor”, a precizat ministrul Mediului, potrivit News.ro.

Tanczos Barna a precizat că „încă de anul trecut este în vigoare Ordonanţa de Urgentă, iniţiată de el, ce a permis intervenţia în intravilan”.

„Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare şi pentru situaţia în care acest pericol apare în extravilan. Totodată, la iniţiativa noastră, cheltuielile administraţiilor locale privind permanenţa şi intervenţia imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului.

Împreună cu ordinul de ministru prin care am stabilit cotele de intervenţie şi prevenţie avem, în sfârşit, toate instrumentele pentru a salva vieţi, pentru a apăra viaţa şi bunurile oamenilor împotriva urşilor deveniţi agresivi”, a explicat ministrul Mediului.

De asemenea, Tanczos Barna a afirmat că „sunt soluţii imediate, imperios necesare în condiţiile înmulţirii atacurilor de urs şi a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creşterii constante a populaţiei de urs brun din cauza unui management impropriu”.