Sarcina pe săptămâni: săptămâna 6

0
248

Micuțul tău se dezvoltă cu repeziciune. La ecograf se aud primele bătăi ale inimii, iar tu începi să te simți cu adevărat gravidă!

Asta pentru că devii tot mai obosită, o senzație obișnuită pentru un început de sarcină. Greața de dimineață nu-ți dă pace, poftele sunt nelipsite. Se întâmplă să te fixezi pe un singur aliment, în timp ce pe altele, care-ți plăceau atât de mult odată, să nu le poți vedea în fața ochilor!

Este o perioadă de maximă importanță pentru dezvoltarea organelor fătului, așa că stai departe de alcool sau alte substanțe interzise ori dăunătoare. Evită să-ți faci părul permanent, să te vopsești ori să-ți faci manichiura.

Să nu te surprindă dacă vei deveni tot mai emotivă. Corpul tău produce acum hormonul numit relaxină, care permite o mișcare mai amplă a articulațiilor. Astfel, ligamentele care susțin oasele pelvisului se întind, pentru ca bebe să poată trece mai ușor. Uneori, această mișcare este de ajuns pentru a crea presiune asupra nervilor.

S-ar putea să fi luat și ceva în greutate. În primul trimestru de sarcină, majoritatea femeilor cresc în greutate cu 2 kilograme, în medie. Dar și viceversa e posibilă: să slăbești câteva kilograme. Vinovatul: grețurile omniprezente.

La începutul celei de-a 6-a săptămâni, bebe măsoară în jur de 5-10 mm din cap și până la extremitatea dorsală a corpului. Ochii și urechile încep și ele să se formeze, ca și o deschizătură ce va deveni, treptat, o gură. Inima începe să bată cu 100 până la 140 de bătăi pe minut și să pompeze sânge.

Pe corp apar un fel de muguri care se vor transforma, mai târziu, în mâini și picioare. Bebelușul tău ar putea fi capabil să prezinte reflexe, ca răspuns la atingere. Asta se datorează sistemului nervos: acesta începe să se dezvolte și leagă mușchii de membre.

Tot în această perioadă te gândești, probabil, să împărtășești marea veste rudelor și prietenilor. Sau poate vrei să păstrezi secretul doar pentru tine. Unele mămici se tem de posibilitatea apariției unui avort spontan.

Important e să faci cum simți că e mai bine pentru tine. De exemplu, poți să organizezi o mică petrecere pentru a le anunța vestea.

Idee pentru tați: Dacă mami se confruntă cu grețurile de dimineață, iată cum poți s-o ajuți:
1. Unele mirosuri o deranjează teribil, chiar și acela al cafelei. Încearcă să n-o mai consumi lângă ea, până trec grețurile.
2. Încurajeaz-o să opteze pentru o dietă bogată în proteine, carbohidrați și multe lichide.
3. Pune pe noptieră niște sărățele sau covrigei: dacă va gusta din ele înainte de a coborî din pat, ar putea fenta grețurile sau amețeală.
4. S-ar putea să nu fie capabilă să gătească sau să deretice prin casă. I-ai fi de mare ajutor dacă ai face tu aceste treburi pentru o scurtă perioadă.

storefashion.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieti un comentariu
Va rugam sa va scrieti numele