Sarcina pe săptămâni: săptămâna 5

0
386

Schimbările hormonale continuă cu repeziciune. Sânii se umflă și devin tot mai dureroși, pe măsură ce glandele mamare se umplu de lapte. Începi să ai senzația de foame chiar și după ce ai mâncat, iar grețurile de dimineață nu se lasă prea mult așteptate.

Uterul se dezvoltă și el pe zi ce trece și începe să preseze vezica. Efectul? Vizitele la baie încep să se înmulțească. Avem și o veste bună: simptomele de mai sus diferă nu doar de la o gravidă la alta, ci și de la o sarcină la alta. Cu puțin noroc, s-ar putea ca aceste senzații să fie pasagere și să nu te sâcâie prea mult.

La cinci săptămâni, sarcina nu diferă cu mult față de săptămâna anterioară. Bebelușul nu are acum mai mult de un milimetru lungime. Multe cupluri îl numesc „boabă”, deoarece la ecograf nu pare mai mare decât un grăunte de orez! Cu toate acestea, el crește pe mai multe planuri. Organele vitale își continuă rapid dezvoltarea.

Sistemul nervos central, mușchii, oasele și chiar inima încep să se formeze. În timpul acestei săptămâni, inima se separă în camere și începe să pompeze sânge. Tot acum se dezvoltă un prim sac gestațional, care va dispărea, de regulă, după 12 săptămâni, dar și cordonul ombilical.

Problemele cele mai frecvente sunt oboseala și greața de dimineață. De fapt, este impropriu spus „de dimineață”, pentru că ea poate să apară la orice oră din zi sau din noapte. Specialiștii consideră că greața în sarcină este prezentă mai ales în cazul unui nivel scăzut al zahărului în sânge.

Încearcă să-ți echilibrezi dieta mâncând puțin și des. Dimineața, optează pentru biscuiți uscați și pâine prăjită sau fă-ți gustări din pișcoturi și fructe uscate.

Poți să iei niște tablete de ghimbir sau să bei ceai de ghimbir: această plantă este faimoasă pentru reducerea grețurilor. Și ceaiul de mentă poate da rezultate bune.

Dacă treci prin perioade lungi de stări de vomă sau grețuri extrem de severe, contactează-ți obstetricianul – poate fi vorba de o sarcină toxică. În cazul acesta, ea trebuie atent monitorizată. În general, grețurile scad în intensitate la începutul celui de-al doilea trimestru.

Acum apar și poftele – dintre cele mai ciudate și inexplicabile. Ți se poate întâmpla să tânjești după un castravecior murat în plină vară sau după o înghețată cu frișcă în miez de iarnă.

Gustul și mirosul se pot altera: respingi fără să vrei anumite mâncăruri care înainte îți plăceau (în principal cafeaua și vinul). Colac peste pupăză, și libidoul poate avea de suferit în această perioadă.

Idee pentru tați: Mami nu se simte prea bine în perioada asta. Vei observa la ea schimbări bruște în starea de spirit. Nu te supăra și n-o lua personal dacă uneori va ridica tonul. E la fel de speriată ca tine.

storefashion.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieti un comentariu
Va rugam sa va scrieti numele