Sarcina pe săptămâni: săptămâna 14

0
416

Burtica ta începe să se bombeze, iar tu trebuie să bei cât mai multe lichide pentru a evita constipația.

Cu puțin noroc, s-ar putea ca lumea să-ți ofere locul în metrou. Burtica începe, încet, încet, să crească și nu poți decât să te bucuri – în sfârșit vor înțelege și alții că te afli într-o stare specială.

Începând din această săptămână e posibil să te confrunți cu un simptom mai neplăcut: constipația. E un fenomen comun în sarcină, și este legat, adesea, de administrarea de fier, pe care îl iei pentru a preveni anemierea organismului.

Din fericire, constipația poate fi ușor remediată în mod natural. Și trebuie eliminată, deoarece constipația cronică în timpul sarcinii poate duce la apariția sau înmulțirea hemoroizilor. Bea cât mai multă apă. Nu trebuie să ajungi să-ți fie sete – dacă se întâmplă asta, e posibil să fii deja deshidratată.

Consumă alimente bogate în fibre naturale, cum ar fi fructele și legumele proaspete, care pot ameliora constipația. Nu exagera însă, ci introdu-le treptat, pentru a evita producerea balonării, extrem de neplacută când ești gravidă.

Pentru ca starea ta fizică s-a îmbunătățit considerabil, s-ar putea să simți nevoia să faci sport. Multe dintre gravide debordează de energie în al II-lea trimestru de sarcină.

Dacă n-ai mai făcut fitness înainte, asigură-te că doctorul tău îți va da undă verde. E important s-o iei ușurel. Îți dai seama că, dacă te accidentezi prin cădere, de exemplu, situația poate deveni dramatică, în special pentru bebeluș.

În timpul exercițiilor, monitorizează-ți bătăile inimii – nu trebuie să depășească 140 de bătăi/minut. Asta pentru a nu te extenua și pentru a-i permite fătului să primească suficient oxigen în timpul exercițiilor.

Bebelușul începe să exerseze și el respirația, cu cele 2 faze ale ei: inspirația și expirația. Tot acum învață să-și miște mâinile, un gest, probabil, reflex. Din acest punct, cel mic va primi hrana exclusiv prin intermediul placentei.

Bebe cântărește acum 25-29 de grame și măsoară în jur de 7-9 centimetri. Capul și corpul par să fie mai proporționate în această perioadă. I se poate vedea cu ușurință gâtul, pentru că acum își ține capul departe de piept. Deși nu simți absolut nimic, puiul tău se mișcă și sare de sute de ori pe zi, protejat de pereții groși ai uterului!

Corpul i se acoperă de un puf, numit lanugo, care are rolul de a-l proteja și care dispare cu câteva săptămâni înainte de naștere. Încep să apară părul de pe cap, genele și sprâncenele. Glanda tiroidă s-a maturizat și fătul începe să producă hormoni, care accelerează dezvoltarea organelor reproductive.

Idee pentru tati: Ești ușor stresat la gândul cheltuielilor financiare suplimentare? Lucrezi peste program pentru a începe să câștigi mai mult? Dacă e așa, oprește-te puțin, respiră adânc și gândește la rece. Chiar crezi că n-o să vă descurcați cu banii? Mulți bărbați se preocupă de acest aspect și intră în panică. În realitate, s-ar putea să le fie teamă de ideea de a fi părinte. Gândește-te de ce anume te îngrijorezi cu adevărat. Uneori, e suficient să descoperi problema, și ea se va micșora de la sine.

 

 

 

sursa: perfecte.ro
storefashion.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieti un comentariu
Va rugam sa va scrieti numele