Salata de dovlecei cu care poți surprinde orice invitat. Este mai gustoasă decât salata de vinete…

266

Tu ai un preparat preferat? Pentru mine și familia mea, salata de dovlecei a devenit poate cel mai râvnit fel de mâncare. Salata de dovlecei – De ce?

Pentru că este gustoasă, sănătoasă și deloc pretențioasă. În plus, oricine va gusta din ea, cu siguranță va fi încântat. Este mult mai gustoasă decât salata de vinete…

Uite de ce ai nevoie!

Salata de dovlecei – Ingrediente.

apă
un gălbenuș de ou
250 ml ulei
două linguri de muștar
dovlecei mari
sare după gust
140 g iaurt gras

Preparare

Curăță dovleceii de coajă, taie-i în două, scobește-i de semințe, apoi dă-i pe răzătoarea mare.

Pune apa, cu sare, pe foc, într-o oală încăpătoare. Când începe să fiarbă, pune dovleceii dați pe răzătoare. Lasă la foc mediu,  până când sunt fierți.

Odată fierți, pune-i în strecurătoare, pune-i sub un jet de apă rece și lasă-i ă se scurgă de apă.

Acum prepară maioneza din gălbenușul de ou, muștar și ulei.
Curăță usturoiul și pisează-l!

Amestecă dovlecelul scurs cu maioneză și iaurt, condimentează cu sare după gust,  adaugă usturoiul și amestecă bine.

Vei rămâne surprins de rezultat!

BONUS:

Salata de dovlecei cu usturoi și sos vinegreta

Ingrediente:

2 dovlecei potriviți
4-5 căței de usturoi
1-2 roşii pentru culoare
opțional pătrunjel verde
ulei de măsline şi ulei de floarea soarelui pentru prăjit, oțet, sare

Preparare

1. Tăiem dovleceii felii, pe lungime sau pe lățime, după cum ne place. Nu am curățat dovleceii de coajă pentru că feliile necurățate se prăjesc mai bine, în tigaie sau pe grătar, fără să se fărâmițeze.

Aşezăm feliile uniform pe o farfurie întinsă sau pe un tocător înclinat și le dăm un praf de sare pentru a extrage apa. Le lăsăm 20 minute, să se scurgă apa.

2. Prăjim feliile de dovlecei în ulei, într-o tigaie încinsă, rumenindu-le pe ambele fețe. O altă variantă ar fi, dacă se doreşte evitarea uleiului, coacerea pe grătar.

Bineînţeles că gustul dovleceilor diferă în funcție de modalitatea de preparare aleasă, la grătar sau prăjit, deoarece gustul este mai puțin alterat în varianta grătar și este mai pregnant.

3. Curățăm ustoroiul și îl pisăm bine pentru a-i extrage sucul şi a-i valorifica mai bine gustul. Aranjăm feliile de dovlecel prăjite pe farfurie, dăm un praf de piper, împrăştiem usturoiul pisat peste ele, stropim cu oțet și ornăm cu puțin pătrunjel tocat.

Am copt și câteva felii de roșii cu care am ornat și completat salata, gustul de dovlecel completându-se foarte bine cu cel de roșii coapte. De asemenea, feliile de roșii pot fi prăjite în tigaie sau coapte pe grătar.

Plăcându-mi mâncarea bine usturoiată și având în vedere că gustul de dovlecel este puțin insipid și inodor am folosit ceva mai mult usturoi.

Puteți folosi atât cât vă lasă inima. Bineînțeles că putem folosi lămâia în schimbul oțetului, dar pentru mine, la acesta salată, oțetul este mai compatibil. Dovleceii preparați pe grătar pot fi stropiți cu puțin ulei de măsline.

Salata de dovlecei cu iaurt și usturoi

Ingrediente:

2 – 3 dovlecei, indiferent de culoare, important e să fie cruzi și să cântărească împreună cam 500-600 grame
1 ceapă de mărime medie (cam 60 de grame)
4 linguri de ulei de măsline
150 de grame de iaurt grecesc gras, cu 10% grăsime
1 cățel zdravăn de usturoi
3-4 linguri de zeamă de lămâie
opțional: cam 1 linguriță de coajă rasă de lămâie
opțional: 3-4 ridichi tăiate rondele sau 1 ardei gras roșu tăiat cubulețe (pentru textură și culoare)
1/2 de legătură de pătrunjel verde tocat

Preparare

1. Dovleceii se spală bine, se zvântă și se taie în cubulețe cu latura de aproximativ 5-6 mm.

2. Ceapa curățată, spălată și tocată mărunt se pune la călit pe foc mediu, într-o tigaie încăpătoare în care adăugăm 1 lingură de ulei, presărând de la început și 1 praf bun de sare.

3. După ce ceapa devine sticloasă, se adaugă în tigaie dovleceii tăiați cubulețe și se întețește puțin focul, pentru ca apa conținută de dovlecei să se evapore cât mai rapid.

4. Dovleceii se călesc timp de 10-15 minute, întorcându-i în tigaie în mod repetat, până ce scad mult și par să nu mai lase atâta apă. Se pun dovleceii căliți într-o sită și se lasă să se răcească și în același timp, să se mai dreneze de lichid.

5. Între timp, se pregătește dressingul pentru salată: usturoiul se taie felii fine, apoi se presară cu 1/2 de linguriță de sare grunjoasă și se zdrobește bine (cu un pistil). Se adaugă restul de 3 linguri de ulei de măsline, picătură cu picătură, ca la maioneză, în timp ce vom amesteca energic, până se formează o pastă.

6. Peste pasta de usturoi, adăugăm iaurtul grecesc, zeama de lămâie și, doar dacă doriți, puțină coajă de lămâie proaspăt rasă (doar partea galbenă). Eu o adaug, de obicei, pentru că aduce o notă de prospețime în această salată.

7. Se pun într-un castron dovleceii răciți (până la temperatura camerei) și se adaugă dressingul de iaurt și usturoi, deodată cu ridichile tăiate felii fine și pătrunjelul verde tocat. Ridichile le adaug mai ales pentru textură și culoare, dar dacă nu vă plac, puteți renunța la ele sau le puteți înlocui cu ardei gras roșu crud, tăiat cubulețe (sau ardei iute, dacă sunteți amatori de picanterii). Se amestecă totul bine.

În final, se asezonează salata cu sare și piper după gust și recomand să se lase la frigider măcar 30 de minute înainte de servire.

Poftă Bună!