Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul, în zi de mare sărbătoare

791

În ziua de 29 august, creștinii ortodocși de pretutindeni prăznuiesc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai mari sărbători de peste an.

Această zi de post încheie practic anul bisericesc care se va termina pe 31 august.

Cea mai frumoasă rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul, care este bine să fie rostită astăzi

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi.

Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru.

Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim.

De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale.

Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”

Fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.

Sărbătoarea din această zi sfântă reamintește de chinurile prin care a trecut Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul. El a fost decapitat de către Irod, la cererea Irodiadei.

În această zi sfântă este bine să ții post și să dai de pomană pentru cei apropiați trecuți în neființă: mâncare caldă, pregătită în casă și apă proaspătă și rece.

În satele din România femeile obișnuiesc să meargă la biserică cu pomelnice pentru cei morți, dar și pentru cei vii. La finalul slujbei se dă de pomană colivă din grâu, pâine sau plăcinte calde, untdelemn și vin.