Premierul Marcel Ciolacu anunță controale la căminele de bătrâni după cazurile din Voluntari: „Să vedem dacă e un caz izolat sau ceva de amploare”

52

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 5 iulie 2023, că a discutat deja cu doi miniştri şi că „se impune un control” al statul român la toate căminele de bătrâni, ca urmare a cazurilor din Voluntari.

Am discutat deja cu doi miniştri, cred că se impune un control al statul român la toate căminele de bătrâni, să vedem dacă este un caz izolat sau este ceva mai de amploare. Deja s-a dispus acest control”, a anunţat premierul Marcel Ciolacu.

Afirmația vine după ce DIICOT a anunţat miercuri dimineaţă, că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile.

31 de percheziţii au fost făcute, în cursul zilei de marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş.

Anterior, autoritățile au găsit 56 de bătrâni în condiţii inumane în trei azile din localitatea Voluntari. Bâtrânii au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale.

Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Facem precizarea că, în acest moment, 56 de persoane au fost deja transportate la unităţile medicale de pe raza municipiului Bucureşti. Din fericire, doar patru au avut nevoie de continuarea tratamentului într-o unitate spitalicească şi au rămas internate în unităţile medicale. În continuare, colegii mei, atât pompierii SMURD, cât şi medicii şi asistentele din cadrul UPU SMURD – Floreasca, sunt la locaţie şi acordă îngrijirile medicale primare persoanelor care au nevoie de aceste îngrijiri“, a declarat căpitan de poliţie Bogdan Toma din cadrul IGSU.