Prajitura Irina cu iaurt cremos si fructe de padure

1586

Pentru aluat se folosesc urmatoarele ingrediente:

2 oua, 200 g unt rece cu 82% grasime, 550 g faina, 100 g smantana grasa fermentata, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 100 g zahar pudra, un praf de sare, 1 plic zahar vanilat.

Pentru crema se folosesc urmatoarele ingrediente:

5 oua, 60 g amidon,240 g zahăr, 1 kg iaurt de casa sau iaurt grecesc cremos cu 15% grasime, 2 plicuri zahăr vanilat , 1 lingurita esenta de vanilie, un praf de sare, 4 linguri de gris, 800 g fructe proaspete sau congelate.

Modul de preparare a prajiturii

Cum se prepara aluatul

Se pune faina amestecata cu untul rece, taiat cubulete intr-un bol. Amestecam cu degetele pana se obtine un aluat fin si usor nisipos. Adaugam in compozitie zaharul, un praf de sare, cele 2 oua batute, smantana, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Framantam bine aluatul pana toate componentele se omogenizeaza  si aluatul poate fi strans intr-o sfera. Aluatul obtinut se imparte in 2 parti inegale, o parte mai mare si una mai mica.

Partea mai mica de aluat se imbraca in folie alimentara si se pune la congelator pana pregatim umplutura. Pe blatul de lucru dat cu faina se intinde bucata mai mare de aluat  intr-o foaie dreptunghiulara. Se pune hartie de copt intr-o tava cu dimensiunea de 30 x 20 cm si se pune cu grija foaia de aluat. Se taie marginile aluatului, se acopera tava cu o folie alimentara si pune tava la rece pana pregatim umplutura.

Cum se prepara crema

Intai trebuie sa separam ouăle. Intr-un bol se amesteca albușurile cu un praf de sare pana amestecul devine spumant. Când  spuma este tare se adaugă 120 g zahăr și se continua amestecarea până obținem o spumă compacta care nu va curge daca intoarcem bolul.

In celalalt bol amestecam gălbenușurile cu 120 g zahăr și cu esenta de vanilie. Se amesteca pana devine spumant, apoi adaugam amidonul, se mixeaza la viteza mica pana se uniformizeasa apoi adaugam iaurtul, grisul si se mixeaza bine. Cu ajutorul unei palete se varsa treptat albușurile bătute în crema de iaurt si se mixeaza pana se omogenizeaza. Atentie sa nu striviti spuma si să nu pierdeti aerul acumulat în ea.

Cum se asambleaza prajitura

Scoatem tava din frigider si se intinde uniform crema de iaurt. Peste crema se adauga uniform fructele proaspete sau congelate. Daca folositi fructe congelate le puteti folosi fara sa fie decongelate.

Scoatem partea mai mică de aluat din congelator si o dam prin răzătoarea mare, apoi se presara pe toata suprafața umpluturii. Se pune tava la copt in cuptorul încălzit la 180°С si se lasa circa 35-40 de minute pana ce prajitura capata un aspect rumen frumos la suprafata. Dupa ce prajitura este coapta o lasam sa se raceasca inainte sa o taiem.