Prăjitură cu cremă de vanilie și ciocolată

709

Ingredientele pentru blat:
6 albușuri de ou, 300 gr făină, 200 gr zahăr, 200 gr unt, 200 ml lapte, 60 gr cacao, 2 gălbenușuri de ou, 1 liguriță cu coajă rasă de lămâie, 1 plic praf de copt

Ingredientele pentru cremă:
70 gr făină, 4 gălbenușuri, 500 ml lapte, 100 gr unt, 150 gr unt, 1 fiolă esență de vanilie

Ingredientele pentru sirop: 
100 gr zahăr, 200 ml apă, 2 linguri esență de rom

Ingrediente pentru decor:
25 gr unt 82%, 259 gr ciocolată neagră 250 g

Amestecăm cu mixerul într-un bol zahărul cu untul. Untul trebuie să fie puțin moale, ținut înainte la temperatura camerei. Apoi punem gălbenușurile și mixăm în continuare. Punem și laptele ținut tot la temperatura camerei și mixăm. Pudrăm făina împreună cu praful de copt și cacaua peste amestec. Omogenizăm bine amestecul cu mixerul.

Luăm un alt bol și batem în acesta albușurile spumă cu puțină sare. Adăugăm albușurile apoi în crema de cacao și le amestecăm cu mișcări verticale. La urmă punem coaja rasă de lămâie și omogenizăm.

Luăm o tavă de cuptor pătrată de 30 cm cu margini detașabile și o tapetăm cu hârtie de copt. Punem amestecul în tavă și băgăm în cuptor circa 35 minute la 180 grade. După aceasta, scoatem tava afară și o lăsăm la răcit.

Punem într-un bol gălbenușurile cu zahărul și puțină sare și le amestecăm cu telul. Turnăm apoi încet laptele fierbinte. Punem și esența de vanilie în amestec, iar apoi punem la foc mic amestecând continuu. După circa 2-3 minute amestecul se îngroașă și este gata. Îl lăsăm să se răcească într-un bol cu folie deasupra. Recomandat ar fi să îl punem în frigider 2-3 ore. Apoi când este rece adăugăm și untul și mixăm până amestecul ajunge omogen cremos.

Amestecăm zahărul cu apă și esența de rom. După ce s-a dizolvat zahărul și are aspect transparent am realizat siropul. Pentru glazura de ciocolată topim la bain-marie ciocolata împreună cu untul. Amestecăm până compoziția devine omogenă, apoi lăsăm să se răcească.

Luăm blatul și îl tăiem din laterală în două părți inegale ca grosime. Partea de dedesubt mai groasă iar cea de de deasupra mai subțire. Fărămițăm partea de deasupra și o punem deoparte. Pe partea mai groasă turnăm siropul de rom egal pe toata suprafața blatului. Întindem pe aceasta un strat subțire de cremă de vanilie.

Presărăm blatul sfărâmat deasupra și avem grijă să fie uniform. Adăugăm apoi restul de cremă și întindem uniform. Punem stratul de ciocolată atent uniformizat și aceste. Băgăm în frigider minim 3-4 ore. Când îl scoatem îl porționăm după preferință.

Să aveți spor la gătit și Poftă Bună!