Pericolul tăierii nucului

4687

Nucul este un pom cu multiple beneficii, atât prin fructele sale, cât și prin frunzele sale. Cu toate acestea, în jurul lui s-au creat numeroase superstiții, unele dintre ele extrem de înspăimântătoare. Una dintre aceste superstiții se referă la tăierea nucului și în acest articol vei descoperi de ce nu este bine să tai nucul.

De ce nu este bine să tai nucul

De-a lungul timpului, credința conform căreia tăierea nucului atrage moartea s-a impregnat în mentalul colectiv. Se spune că acest gest aduce blesteme asupra celui care taie nucul și asupra familiei sale, iar cineva din această familie își poate pierde viața. Astfel, nucii nu se taie, ci se mută.

Conform unei vechi superstiții românești, nu este recomandat să plantezi nuci deoarece, atunci când trunchiul copacului va fi la fel de gros ca gâtul omului, acesta din urmă ar muri. Totuși, există o soluție pentru a scăpa de acest blestem: se trasează un cerc în jurul puietului, suficient de mare astfel încât copacul să rămână mereu în cerc.

Există și alte superstiții legate de tăierea nucului. De exemplu, se spune că cel care plantează nucul poate fi ferit de moarte dacă ia un cerc de lemn de la un butoi și îl îngroapă în pământ. Se crede că doar atunci când trunchiul nucului va avea același diametru ca cercul îngropat, omul va muri.

Legende și mituri despre nuc

Pe lângă superstițiile negative, există și unele superstiții pozitive legate de acest pom. În ziua de Rusalii, gospodinele duc la biserică frunze de nuc pentru a fi sfințite, iar apoi le pun la streșinile caselor. Conform credinței, aceste frunze protejează gospodăria și feresc familia de necazuri.

Un alt mit susține că dacă ascunzi primul smoc de păr al copilului într-o scorbură de nuc, părul acestuia va fi lung și frumos. Dacă o persoană pune o nucă în apa cu care se spală de Crăciun, se crede că va fi sănătoasă. De asemenea, există o superstiție care spune că nu vei suferi niciodată de reumatism dacă vei avea mereu o nucă în buzunar.

Avertisment: tăierea nucului poate aduce amenzi usturătoare

În plus față de superstiții, tăierea nucului poate duce și la consecințe legale grave. Nucul este un arbore protejat de lege și nu poate fi tăiat fără autorizație, chiar și în gospodăria ta. Cei care nu respectă această lege se pot confrunta cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Dacă ai un nuc în curte și dorești să-l tai, gândește-te de două ori înainte și informează-te cu privire la procedurile și autorizațiile necesare.

Persoanele fizice sau juridice care dețin un nuc și doresc să-l taie trebuie să solicite o autorizație de la autorități și să îndeplinească anumite condiții.

În concluzie, nucul este un pom care aduce beneficii deosebite, dar care este încărcat și cu numeroase superstiții. Tăierea nucului se consideră a atrage blesteme și consecințe negative.

Legea protejează acest arbore și impune amenzi pentru cei care îl taie fără autorizație. Așadar, este important să fim conștienți de aceste aspecte atunci când ne confruntăm cu un nuc în curte și luăm în calcul tăierea lui.