Pâinea naan. Cum să o pregătești rapid la tine în bucătărie

108

Dacă ai fost vreodată într-un restaurant indian, probabil că ai mâncat deja păine naan. Deși în mod tradițional, păinea naan se coace într-un cuptor de lut numit tandoori, există și metode rapide și simple de a o găti acasă. De fapt, credem că pâinea naan este una dintre cele mai rapide și mai versatile tipuri de pâine pe care le poți pregăti în bucătăria proprie. Dacă dorești să o încerci, îți venim în ajutor cu rețeta:

Ingrediente:

  • ½ cană apă caldă
  • 1 linguriță zahăr
  • 2 lingurițe drojdie uscată
  • 3 ½ căni făină (și ceva în plus pentru frământat)
  • 2 lingurițe sare
  • 1 cană iaurt
  • Spray gătit (ulei)

Mod de pregătire:

Amestecă apa și zahărul într-o cană mică. Adaugă drojdia și lasă totul deoparte timp de 5 minute.

Între timp, pune sarea și făina într-un bol de mixer. Adaugă drojdia (după cele 5 minute) și iaurtul și amestecă totul cu mixerul la viteză medie, până se omogenizează. Mărește, treptat, viteza mixerului, până când aluatul devine moale și compact, circa 10 minute mai târziu. Nu îți face griji dacă aluatul este lipicios: vorbim, la urma urmei, despre un aluat pe bază de iaurt.

Fă o bilă mare din aluat și stropește-o cu spray de gătit (sau cu ulei), pune-o înapoi în bol și acoper-o cu un prosop curat de bucătărie. Lasă aluatul la crescut până își dublează dimensiunea, circa 1 oră.

Întinde aluatul și împarte-l în 8 bucăți, așa cum ai proceda și pentru pizza.

Încinge o tigaie de fontă și lucrează cu 1-2 bucăți de aluat deodată. Întinde fiecare bucată până când are o formă rotundă cu o grosime de cca. 0,6 cm. Nu te îngrijora dacă are o formă neregulată, dar asigură-te că are aceeași grosime pe întreaga suprafață.

Gătește fiecare pâinică câte 1-2 minute pe fiecare parte, până când capătă o culoare arămie. Scoate-le pe o farfurie și acoperă-le cu un prosop. Repetă procesul cu aluatul rămas.

loading...