Ora de iarna 2023. Cand dam ceasul inapoi cu o ora

21307

Ora de iarna 2023. Comisia Europeana a propus renuntarea la ora de iarna, dar pana acum nu a fost luata nicio decizie in acest sens.

Incepand cu anul viitor, situatia ar putea sa se schimbe, astfel statele membre Uniunii Europene ar putea sa decida daca se va renunta la ora de iarna, care este de fapt, ora standard.

Cand se schimba ora de iarna in Romania?

Trecerea la Ora de Iarna, se face in ultima Duminica din luna Octombrie, cand ceasul se regleaza cu o ora in urma. In acest an, trecerea la ora de iarna se face in noaptea de 28 spre 29 octombrie, ora 04:00 devenind ora 03:00.

Astfel, ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore.

La nivel mondial, exista mai multe tari care nu folosesc ora de iarna.

Cum ne influenteaza trecerea la ora de iarna

„Constatam in fiecare an ca trecem prin astfel de schimbari si ne referim intotdeauna la ora de iarna. Dar ar trebui sa nu scapam din vedere faptul ca trecem de fapt printr-un proces de adaptare la sezonul rece si ca de fapt acesta provoaca schimbari.

Noi functionam dupa lumina solara si in momentul in care se scurteaza ziua ne simtim mai obositi sau chiar avem deficit de atentie”, a spus Lorena Diaconescu, psiholog.

„E o iluzie ca dormim mai mult, asta se intampla intr-o singura noapte. Cred ca ar trebui sa acordam mai multa atentie calitatii somnului si sa incercam sa cuprindem acele ore in care intr-adevar se refac circuitele nervoase – intervalul intre 10 seara si 3 dimineata.

Tot ce se intampla dupa 3 dimineata este somnul de frumusete. Si acela este important, evident, dar ar trebui totusi sa folosim timpul in care sa ne odihnim”, a mai spus psihologul.

„Eu i-as sfatui pe parintii de copii si de adolescenti sa profite de acest moment pentru reglarea orei in care se desfasoara somnul copiilor. Stim, ei vor sa stea mai mult.

Ceea ce putem sa facem acum este sa le spunem: te vei culca in acelasi timp ca si aseara, dar nu va fi ora 11, va fi ora 10”, a mentionat Lorena Diaconescu.

Cercetătorii spun că pentru a trece mai ușor la noul ritm, trebuie sa reduci consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante timp de jumătate de lună. Deși sunt puțini care cunosc acest lucru, medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul.

Însă, nu toți oamenii au parte de schimbările acestea. Unii nu au părut afectați de-a lungul timpului. Se spune că cei mai afectați de schimbarea orei sunt copiii și persoanele în vârstă.

Astfel, adaptarea completă a organismului la noul program se va intampla în aproximativ două săptămâni, așa că nu iti impune sa ai mai multă răbdare in aceasta privință.