Obiceiuri și tradiții de Sfânta Parascheva

7522

Sfânta Cuvioasă Parascheva 2023. Pe data de 14 octombrie, credincioșii ortodocși sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Viața curată, împletită prin ru­găciune și fapte bune, tinerețea care stră­lucește peste vea­curi precum lu­mina din candelele fe­cioa­relor înțe­lep­te, sunt pentru noi un îndemn la mai multă rugă­ciu­ne și priveghere, la căutarea bu­curiei pe care o aduce în inimi prezența Du­hului Sfânt.

Sfân­­ta Parascheva, luminătoa­rea Mol­dovei, ne aduce din acea prima ju­mă­tate a veacului al XI-lea în care a viețuit pe pă­mânt, nădejdea biruinței asu­pra patimilor, dez­bi­nă­ri­lor și necazurilor din lume, prin iubirea sme­rită și atotputernică a Domnului Hristos Care iubește și adună pe toți oamenii.

Sfânta Cuvioasă Parascheva 2023.

Potrivit tradițiilor din bătrâni, în această zi, Cerurile se deschid, iar rugăciunile spuse din inimă sunt ascultate.

Se spune că Sfânta Parascheva stă în genunchi în fața Domnului și cere îndurare și îndeplinirea “dorințelor bune” ale celor ce se roagă.

Ce trebuie să faci în această zi

Cu gândul limpede și inima curată, aprinzi candela și trei lumânări luate din biserică și te așezi în genunchi, cu fața la răsărit.

Bătrânii spun că e bine să ai icoana Sfintei sau a Maicii Domnului. După ce te-ai lepădat de toate gândurile negre, te gândești la o dorință și spui această rugăciune de trei ori.

Purtătoare de chinuri, Sfânta Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernica, pentru că și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioara curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zideasca mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos sa mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viața curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai cunoscute și iubite sfinte din religia noastră. Sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie, Sfânta este foarte renumită în rândul credincioșilor și chiar are și un pelerinaj închinat ei, care este acum în plină desfășurare. Află ce trebuie să faci pentru a te bucura de ajutorul Sfintei făcătoare de minuni.

Minunile Sfintei Parascheva

Sfânta Cuvioasa Parascheva (cunoscută şi ca Paraschiva) este sfânta ocrotitoare a Moldovei, despre care se spune că a făcut o mulțime de minuni și continuă să-i ajute pe cei care se roagă la ea.

În urmă cu patru zile a început cel mai mare pelerinaj din țară, cel la moaștele Sfintei Parascheva, unde un număr extraordinar de mare de oameni din toată lumea au trecut să se închine și continuă să vină. Racla va sta la dispoziția credincioșilor pentru o săptămână.

Se spune că Sfânta Parascheva a făcut multe minuni de-a lungul timpului, care mai de care mai impresionante. Se spune că exista cândva un bărbat care avea o afecțiune gravă de piele, din cauza căreia fața îi era plină de bube.

Acesta s-a vindecat ca prin minune în momentul în care şi-a apropiat de chip o batistă care atinsese moaştele Sfintei şi pe care i-a adus-o soţia de la Catedrala Mitropoliei din Iaşi.

Întâmplările recente spun și că o femeie sărmană, mamă a trei copii, suferea de sinuzită și nu avea bani să se trateze, așa că a decis să se roage la racla cu sfintele moaște, de unde a plecat vindecată.

Alături de ea a fost și o femeie surdă din Cheile Bicazului, care timp de trei zile a stat numai în rugăciune și a început din nou să audă, semn că nu sunt doar povești aceste minuni, ci fapte reale.

Sfânta Parascheva este cunoscută drept făcătoare de minuni. Se spune că Sfanta Parascheva vindecă atât durerile sufleteşti, cât şi pe cele trupeşti.

Atât cei care merg la moaștele sale, dar și la biserică și se roagă ei în mod special spun că au simțit ajutorul acesteia și au rămas impresionați.

Se spune că Sfânta Parascheva îi ajută pe toți cei care îi cer ceva. Cei care se roagă și au credință în marea Sfântă nu vor fi uitați de aceasta.

Roagă-te ori de câte ori simți că ești singur, că ai epuizat orice metodă și nimic nu te mai poate salva. Orice soluție se găsește în credință