Obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. De ce e bine să ții post negru în această zi

410

În fiecare an, pe data de 29 iunie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Apostolii sunt sărbătoriți împreună deoarece au murit în aceeași zi, în anul 67, în timpul prigoanei creștine din perioada împăratului Nero.

Ziua de 29 iunie mai marchează mijlocul verii agrare, dar și perioada secerișului, fiind încărcată de tradiții, obiceiuri și superstiții.

Obicieuri populare

Sărbătorirea celor doi apostoli este legată strâns de agricultură. În această perioadă, Sfinții sunt sărbătoriți de către fermieri timp de trei zile pentru a fi protejați de furtuni, iar recolta să fie bogată. Sfântul Petru ocrotește recoltele, topind grindina în bucățele mici ca să nu le afecteze.

Despre Sfântul Petru, cunoscut și sub denumirea populară de Sânpetru, se spune că este sfetnicul lui Dumnezeu și că deține cheile de la porțile Raiului.

Tocmai de aceea, Sfântul Petru este stăpânul cămărilor cereşti, dar și hrănitorul animalelor sălbatice, în special al lupilor. Acesta este și motivul pentru care ziua mai este denumită Sărbătoarea Lupilor.

Tot în această perioadă creștinii duc bucate la biserică pentru a fi sfințite și împărțite cu ocazia Moșilor de vară. De obicei se împart chifle, colaci, miere și faguri, cireșe, mere și colivă. În plus, există tradiția ca femeile să împartă oale pline cu apă, pentru ca oamenii trecuți în neființă să aibă din ce să bea apă.

Se spune că nu e bine să tune și să fulgere în această zi, deoarece înseamnă că nucile și alunele nu se vor mai coace ci vor fi mâncate de viermi.

Postul negru este un alt obicei bine cunoscut din Ajunul sărbătorii. Se spune că persoanei care va ține post negru atunci i se va îndeplini o dorință.

Sfântul Petru mai este și ocrotitorul călătorilor, existând o legendă conform căreia acesta pocnește din bici, iar din scânteile biciului ies licurici care îi călăuzesc pe călătorii rătăciți.

Rugăciune de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o.

Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine. Amin.”