Oana Cuzino are 51 de ani și trebuie să recunoaștem că e impecabilă. Deși gura lumii spune că și-a făcut mai multe intervenții estetice, adevărul e cu totul altul. Ce a folosit pentru a-și ascunde vârsta

248

Prezentatoarea TV nu își arată vârsta, iar acest lucru se datorează preocupării constante pentru sănătate, dar și pentru aspectul fizic. „Nu cred că mai este cazul ca la vârsta mea să corectez ceva, nu mi-ar aduce nimic în plus”, a adăugat ea.

Atentă până la obsesie cu sănătatea și cu silueta ei, Oana Cuzino, medic geriatru de profesie, ne-a explicat ce trebuie să facem pentru a trece peste sărbători fără a ne pune la încercare ficatul și pancreasul și fără a ne certa cu cântarul.

Lecțiile predate nouă sunt aplicate și de ea, și de fiica sa, Naomi, care azi, la 20 ani, e atentă ce mănâncă și iubește sportul.

Ce și cât mănânci?

Oana Cuzino: În general, încerc să păstrez un echilibru. Până la urmă, sărbătorile nu constau în mâncare, în ziua de azi.

Într-adevăr, în trecut, când oamenii se confruntau cu mari lipsuri, masa era un prilej de socializare în jurul unor alimente speciale și mai greu de găsit.

Azi, când putem să ne bucurăm de carne și produse din carne, dulciuri și bunătăți în fiecare zi, cred că ar trebui să ne schimbăm puțin optica și chiar dacă avem pe masă bucatele tradiționale, că așa e datina, să fim foarte cumpătați.

– Cu ce înlocuiești mâncărurile tradiționale grele? Cauți variante mai light și mai sănătoase?

– Variantele “light” depind de noi înșine, putem foarte bine să nu ne înecăm în grăsimea de la friptură, sau în smântână, sarmale, să nu abuzăm de făină, zahăr și sare.

Să nu combinăm grăsimile cu alcoolul – situație care pune în pericol vezicula biliară și pancreasul! Pe lângă felurile tradiționale, recomand să adoptăm o dietă bogată în fibre și alimente cât mai proaspete, cum ar fi: frunze, ierburi, salate, condimente proaspete, ceapă, rădăcinoase, morcovi, țelină, sfeclă.

După abuzurile alimentare de sărbători este indicată detoxifierea, care poate fi potențată de exercițiile fizice, de plimbări, de contactul cu natura, de somn și relaxare, masaj și diverse proceduri corporale, de saună, dar și exerciții de respirație.

Pe lângă o oxigenare bună, acestea asigură și o detoxifiere mentală, în condițiile stresului în care trăim.

O vezi pe micul ecran de 18 ani și este neschimbată, demonstrând că timpul nu îi este dușman. A fost Oana Cuzino tentată să apeleze la intervenții de ordin estetic sau a făcut-o deja?

„Eu cred în suplimentele care îți asigură sănătatea și frumusețea pielii întregului corp. Ca îngrijire estetică apelez frecvent la radiofrecvență și nu la intervenții estetice invazive.

Am făcut foarte multe cursuri de medicină estetică și am învățat mult despre aceste proceduri, dintre toate singura interesantă mi se pare mezoterapia, care folosește anumite substanțe pentru o anumită problemă.

Pentru mine, personal, intervențiile locale estetice banale – tip botox, acid hialuronic, mărirea buzelor – nu reprezintă o opțiune, cred mai degrabă în alte modalități antiaging holistice mult mai eficiente și interesante”, a declarat Oana Cuzino.

– Crescând cu o mamă medic și pasionată de alimentația sănătoasă, Naomi, fiica ta, ți-a copiat comportamentul?

– Da, este atentă la absolut orice mănâncă. Este conștientă de importanța acestui aspect, iubește sportul și mișcarea de orice fel.