NU avem voie să ieșim din casă! Raed Arafat, anunț pentru toată România: Vom primi alerte pe telefon

1278

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat ce trebuie să facem în cazul în care centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar exploda. Iată în cât timp ar putea ajunge norul radioactiv în România.

Nu avem voie să ieșim din casă

În cazul în care ar avea loc explozii la centrala nucleară Zaporojie, este cea mai mare centrală nucleară din Europa, NU avem voie să ieșim din casă și vom primi alerte pe telefonul mobil cu ora la care norul radioactiv va ajunge în România.

Din fericire, distanța, care este de câteva sute de kilometri, ne pune în situația în care să nu avem un impact serios asupra României, ceea ce înseamnă că putem fi feriți de un impact care să necesite să luăm anumite măsuri.

„Simulările care se fac zilnic, direcția vântului, viteza vântului, toate aceste aspecte trebuie luate în considerare dacă se întâmplă ceva, la momentul respectiv și dacă este vreo problemă, atunci măsurile care se iau sunt simple: prevenirea expunerii, care se face prin rămânere la domiciliu pentru un număr de ore sau o perioadă care va fi relativ scurtă având în vedere distanța mare.

Atunci se emit recomandările și depinde de gravitatea situației dacă se vor emite prin RO Alert, prin aplicația DSU, prin mijloace media și așa mai departe”, a explicat, miercuri, Raed Arafat în cadrul unui emisiuni TV de pe Antena 3.

Alertă nucleară în Ucraina

Declarația sa a fost făcută în contextul în care a fost emisă o alertă nucleară în Ucraina, după ce Volodimir Zelenski a anunțat că armata Rusiei a plantat explozibili la centrala nucleară Zaporojie.

„Scenariul rusesc de minare a centralei a fost aprobat pentru teroriști. Avem informații de la serviciile noastre că militarii ruși au plasat obiecte similare unor explozibili pe acoperișul mai multor unități de putere (reactoare, n.r.) ale centralei nucleare Zaporojie, probabil pentru a simula un atac asupra centralei.

Poate că au un alt scenariu. Dar, în orice caz, lumea vede – și nu are cum să nu vadă – că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia, nimeni altcineva (…)

Am împărtășit cu partenerii noștri informațiile pe care le dețin serviciile secrete ucrainene despre planul rușilor de a mina centrala nucleară de la Zaporojie, acțiune aprobată, bineînțeles, de teroriști.

Din nefericire, nu a existat un răspuns în timp util și pe scară largă la atacul terorist asupra centralei hidroelectrice Nova Kahovka. Iar acest lucru poate inspira Kremlinul pentru un nou rău.

Este de datoria tuturor celor din lume să îl oprească. Nimeni nu poate sta deoparte, pentru că radiațiile nu iartă pe nimeni”, a explicat președintele Ucrainei.