Nasterea Maicii Domnului. De ce e bine sa imparti struguri si prune pe 8 Septembrie

682

Pe 8 Septembrie, Biserica Ortodoxa praznuieste Nasterea Maicii Domnului sau „Sfanta Maria Mica”, asa cum este cunoscuta in popor. Alaturi de Adormirea Maicii Domnului (15 august), Nasterea este una dintre cele patru mari sarbatori ale crestinatatii inchinate Fecioarei Maria.

Aceasta mare sarbatoare vine cu numeroase obiceiuri si traditii. Alaturi de lucruri interzise in aceasta sfanta zi, exista si obiceiuri si superstitii pentru cei care isi doresc pace si bunastare de la Maica Domnului.

De Sfanta Maria Mica se impart struguri si prune de sufletul mortilor, pentru ca acestora sa li se ierte pacatele si sa primeasca si ei din roadele toamnei pe lumea cealalta. Traditia spune ca cei de dincolo vor veghea pe cei ramasi pe Pamant.

Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor. Astfel se spune din batrani ca in aceasta zi femeile care nu pot avea copii trebuie sa se roage pentru „dezlegarea” pantecelor si se spune ca astfel vor avea pruncul dorit.

De asemenea, femeile insarcinate se pot ruga pentru o nastere usoara si un copil sanatos.

Tot in aceasta zi, in fiecare casa trebuie sa stea aprinsa cate o candela pentru alungarea spiritelor rele si pentru preamarirea nasterii Fecioarei.

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mica:

In ziua acestui praznic, se respecta o veche traditie in mediul urban si in cel rural, in egala masura:

In dimineata sarbatorii, se aprinde o candela langa icoana Maicii Domnului si membrii familiei o roaga pe ocrotitoarea tututor credinciosilor sa le daruiasca sanatate si sa le binecuvanteze caminul cu sanatate si cu roadele recoltei adunate in acest an.

Rugăciune de Naşterea Maicii Domnului

”Naşterea Ta a strălucit bucurie celor ţinuţi în legătura întristării, Şi până la marginile lumii s-au vestit minunile ca prinos al mângâierii, Cea Care a răsărit din pântece neroditor naşte rămânând Fecioară curată, Şi pe Cel Neapropiat serafimilor Îl arată lumii cu Trup ca O Rază prea luminată.

Vestirea Arhanghelului Gavriil s-a plinit şi Rodul rugăciunii stăruitoare S-a arătat pe pământ. Cea închipuită în oglinda proorocească Se arată cu trupul pe pământ, gătindu-Se să primească întru Sine pe Cel Nearătat.

Pentru aceasta, Maică Prealăudată, la judecată nu vădi înaintea Stăpânului păcatele noastre şi şterge cu roua milostivirii Tale toate nedesăvârşirile noastre şi aşterne vălul uitării peste nedreptăţile noastre.