Moșii de toamnă 2023. Când pică în acest an și ce se dă de pomană pentru cei plecați

289

Moșii de Toamnă din 2023, cunoscuți și sub numele de Sâmbăta Morților, se comemorează cei adormiți și se desfășoară tradiții religioase. Această zi are loc pe 4 noiembrie, chiar înainte de începerea Postului Nașterii Domnului Iisus Hristos.

Tradițional, sâmbăta este ziua în care se face pomenirea celor adormiți, deoarece se crede că Iisus Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad pentru a-i elibera pe cei dreptcredincioși adormiți.

Această zi este importantă în calendarul ortodox, deoarece sâmbăta prefațează duminica, ziua învierii lui Hristos.

În această tradiție, credincioșii aduc la biserică colivă, pâine și sticla cu vin pentru a fi sfințite. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire.

Obiceiul implică și rugăciuni pentru sufletele celor adormiți, în credința că acestea vor ajunge la Judecata Universală într-o stare mai bună decât în momentul despărțirii de trup.

În Sâmbăta Morților, se pregătește coliva din grâu, care simbolizează învierea celor adormiți. Aceasta este decorată cu cruci și bomboane colorate, reprezentând frumusețea faptelor bune ale defunctului.

De asemenea, se adaugă în coșul de pomenire sticla cu vin pentru sfințire, și se împodobește o masă cu colac sau prescură pentru a fi ulterior oferită ca pomană.

Lumânările sunt cumpărate cu generozitate, inclusiv pentru fiecare vas cu colivă și pahar cu vin, precum și pentru preot. Tămâia, cărbunii și un prosop sunt dăruite preotului în timpul Sfintei Liturghii.

În plus, se pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente pentru a fi distribuite în această zi, ca parte a actului de comemorare.

Unele tradiții includ și organizarea unei mese de pomenire în casele gospodarilor, unde sunt invitați rude, vecini și oameni nevoiași.

Tradiții și obiceiuri

Este important să menționăm că, în această zi, se evită să se măture sau să se arunce gunoi, pentru a nu deranja sufletele celor adormiți. De asemenea, se merge la cimitir pentru a curăța mormintele și a le aduce flori și lumânări. Hainele pot fi aduse la biserică pentru a fi sfințite înainte de a fi oferite celor nevoiași.