Ministrul Sănătății a făcut anunțul despre medicamentul benefic în tratamentul COVID: „Se va găsi și în farmacii”

395

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că antiviralele, precum Favipiravir se vor găsi și în farmaciile cu circuit deschis în curând.

În ceea ce privește medicația antivirală inovativă, sper să putem să semnăm primul contract cu MSD chiar în aceste zile și până spre sfârșitul lunii, așa cum am promis, primele cantități de antivirale inovative să se găsească atât la nivelul spitalelor, cât și la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților, unde pot primi și tratamentul gratuit.

În plus, toate aceste centre și spitale au Remdesivir, acel antiviral injectabil, au Favipiravir, despre care am făcut o informare pentru populație extrem de accesibilă.

Medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp și în farmaciile cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe bază de prescripție și cu o evidență clară, pentru că e medicament toxic și trebuie să evităm ca populația să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății susține că facilitarea testării va duce la controlul pandemiei.
„O persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze așa cum trebuie de asistență de sănătate din timp și nu ajunge în stadii tardive ale bolii greu controlabile, care au dus – ați văzut – la o mortalitate foarte mare.

Din punctul de vedere al mortalității, în acest moment, față de situația similară din luna octombrie, când se înregistra același număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 – 10 ori mai mică”, a mai spus ministrul Rafila.

Atenționări cu privire la riscul de teratogenicitate al Favipiravir:
➢ Favipiravir este contraindicat femeilor gravide sau celor suspectate a fi gravide.

➢ Femeile de vârstă fertilă trebuie să utilizeze metode de contracepție foarte eficace în timpul tratamentului și cel puțin 7 zile după oprirea acestuia. În situația în care pacientele suspectează faptul că sunt gravide, se va efectua un test de sarcină pentru a exclude posibilitatea unei sarcini, înainte de inițierea tratamentului.

➢ Favipiravir nu se administrează femeilor care alăptează, dacă acestea nu doresc să oprească alăptarea.

➢ Bărbații activi sexual trebuie să folosească prezervative pe durata tratamentului și timp de cel puțin 7 zile după întreruperea acestuia.

➢ În plus, partenerele pacienților bărbați trebuie să utilizeze metode eficace de contracepție, atât pe durata tratamentului, cât și timp de 7 de zile după întreruperea acestuia. De asemenea, raportul sexual cu femeile gravide trebuie evitat în această perioadă.

➢ În cazul apariției unei sarcini, pacientele trebuie să întrerupă tratamentul cu Favipiravir și să consulte imediat medicul.
➢ Pacienții nu trebuie să doneze sânge în timpul tratamentului, precum și timp de cel puțin 7 zile după întreruperea tratamentului cu Favipiravir. Pacienții de sex masculin nu trebuie să doneze spermă în timpul tratamentului, precum și timp de cel puțin 7 zile după întreruperea tratamentului.

• Favipiravir prezintă risc de creștere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) și de afectare hepatică, precum și risc de hiperuricemie:

➢ Favipiravir este contraindicat în insuficiență hepatică severă și insuficiență renală severă.

➢ Pacienții trebuie să fie atenți la apariția unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatică indusă medicamentos: oboseală (fatigabilitate), lipsa poftei de mâncare (anorexie), disconfort abdominal în partea dreapta a abdomenului, urină de culoare închisă sau icter.

➢ Se va întrerupe utilizarea de Favipiravir în cazul apariției acestor simptome și se va solicita asistență.