Milionarul brașovean Călin Donca, arestat preventiv. Reacția sa la ieșirea din sala de judecată / Mesajul postat cu câteva ore înainte de a fi reținut

2280

Milionarul brașovean Călin Donca, acuzat de către procurorii DIICOT de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală, înșelăciune și manipularea pieței de capital, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, alături de alte două persoane cercetate în același dosar, conform brasov.net. Procurorii îl acuză de un prejudiciu de peste 4 milioane de lei creat bugetului de stat prin evaziune, dar și că ar fi înșelat cu 700.000 de dolari cumpărători ai unei criptomonede create de el.

Decizia a fost luată de Tribunalul Brașov. Călin Donca a atacat decizia, iar contestația va fi judecată de Curtea de Apel Brașov.

„Să aveți o viață frumoasă”

La intrarea în sala de judecată, Călin Donca le-a spus jurnaliștilor că nu a „țepuit” pe nimeni, iar același lucru l-a susținut și după ce a ieșit de la instanță, potrivit site-ului local brasov.net.

El a spus că munca lui va continua și le-a urat jurnaliștilor „o viață frumoasă”.

Întrebat de jurnaliști câte persoane a înșelat, Donca a răspuns: „Niciuna”. Chestionat, de asemenea, dacă îi pare rău pentru ce a făcut, omul de afaceri a răspuns: „Dacă n-am înşelat…”.

La rândul său, Bogdan Cimbru, avocatul lui Călin Donca, a susținut că nu există nicio plângere de înșelăciune împotriva clientului său.

„Nu există nicio plângere penală la dosar, nicio declaraţie prin care să fie reclamată vreo faptă de înşelăciune. Din punctul nostru de vedere se urmăreşte tocmai provocarea unei avalanşe de plângeri penale, astfel încât companiile să fie decapitalizate, investitorii să intre în panică”, a declarat avocatul Bogdan Cimbru.

Acuzațiile pe care DIICOT i le aduce milionarului brașovean Călin Donca
Călin Donca, soția sa, Oriana, și alte două persoane au fost reținuți marți de procurorii DIICOT Braşov pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave și operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Conform procurorilor, începând cu anul 2021 cei patru au constituit, în municipiul Braşov, un grup infracţional organizat în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin infracţiuni de evaziune fiscală. Ei ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale unor firme pe care le deţineau sau controlau documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. Prejudiciul a fost estimat la 4.346.286 de lei.

Potrivit DIICOT, tot prin utilizarea unor documente false, liderul rețelei şi-a însuşit din patrimoniul unei firme suma de 8.337.746 de lei, pe care a folosit-o în interesul său şi al celorlalţi membri ai grupării infracţionale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei firme înregistrate în Dubai (Emiratele Arabe Unite) și aparţinând membrilor grupului sau controlată de aceştia. Cu restul banilor, a achiziţionat bunuri de lux în valoare de 340.000 de dolari.

Propria monedă virtuală
„Membrii grupului infracţional au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 de dolari”, mai spun procurorii DIICOT.

În acest dosar, procurorii DIICOT Braşov au făcut luni 17 percheziții în judeţele Braşov, Dolj şi Buzău, fiind ridicate și trei mașini de lux.

​Călin Donca a creat societatea Donca Energy Brașov, cu obiect de activitate producția de energie electrică, scrie brasov.net. Conform publicației locale, Donca și membrii grupării au creat un tip de criptomonedă pe care au denumit-o Solix, iar ca să îi convingă pe oameni să investească, el posta diverse clipuri pe rețelele de socializare, în care vorbea despre succesul în afaceri printr-o astfel de investiție.

Ce posta Călin Donca pe Instagram cu câteva ore înainte de a fi reținut: „Dacă faci o școală sa devii milionar, o faci degeaba”
Călin Donca era extrem de activ pe rețelele de socializare, unde le dădea fanilor săi sfaturi despre cum să reușească în viață.

„Alte sfaturi pentru top 10 criptomonede poţi să afli în cazul în care faci research. Dar mare atenţie la cine faci research, mare atenţie de cine asculţi, pentru că majoritatea celor care vorbesc pe YouTube nu au banii la care visezi”, spunea Călin Donca.

El a postat un astfel de mesaj, pe Instagram, Tik-Tok și pe Twitter (X) și cu câteva ore înainte de a fi reținut:

„Dacă faci o școală să ajungi milionar, o faci degeaba. Școala trebuie să îți dea o bază, să îți dea o pornire. Trebuie să o faci pentru că nu este grea, iar cei care spun că vor să se lase de liceu ca să înceapă business-ul sunt începători, ca să nu zic mai mult pentru că ei nu înțeleg nici măcar că liceul este o banalitate față de a fi antreprenor”.