Mihai Morar de la Radio ZU nu-și închide cafenelele, chiar dacă nu face bani: Cu cât își plătește cei opt angajați

312

Mihai Morar a transformat localurile pe care le deține, în București și în Cluj, în două sufragerii, unde prietenii noi și vechi se adună la povești, în fața unei ceșcuțe de cafea. Nu s-a îmbogățit din această afacere, care, de altfel, îi dă mari bătăi de cap, din cauza restricțiilor la vreme de pandemie, dar măcar are imensa satisfacție că poate face oamenii fericiți: „Avem nevoie de socializare!”, ne-a spus Mihai Morar, pentru impact.ro El ne-a mai dezvăluit cu cât își plătește cei 8 angajați, pe care îi tratează ca pe niște membri ai familiei.

Mihai Morar: „Oamenii au nevoie cel mai mult de socializare

Fostul prezentator al emisiunii „Răi, dar buni!”, de la Antena Stars, a reușit să-și salveze afacerea cu cafenele. A făcut reduceri de preț, a pus și el umărul la buna desfășurare a lucrurilor, a servit sute de cafele. A făcut tot posibilul să nu pună lacătul pe ușă, așa cum au fost nevoiți alți patroni de localuri, din lipsă de clienți, la vreme de pandemie.

Mihai Morar ne-a dezvăluit cum se descurcă acum, când cazurile de Covid-19 au crescut din nou alarmant de mult:

Încă avem deschis, nu știm ce va mai fi. Oamenii ne susțin, dar și noi îi susținem pe ei cu o cafea și cu o vorbă bună. Avem comunitatea noastră. Cafeaua e un ritual, oamenii fac o obișnuință. Oamenii au nevoie cel mai mult de socializare. Se bea cafeaua în local, cât permit restricțiile, apoi servim afară sau la pachet”.

Lucrăm cu 8 angajați, dar niciunul nu are doar salariul minim pe economie.

Mihai Morar a suferit enorm, în urmă cu doi ani, când s-a văzut nevoit să închidă, pentru o vreme, cafeneaua sa, „Emozia”, din Centrul Vechi. Cel mai mult l-a durut când angajații lui au intrat în șomaj, în condițiile în care bieții oameni aveau calculat fiecare bănuț. Dar, Mihai a fost primul care a redeschis localul, când au fost ridicate restricțiile, după scenariul roșu.

Prezentatorul Radio Zu ne-a spus și câți angajați are la cele două cafenele, din București și din Cluj: „Lucrăm cu 8 angajați, dar niciunul nu are doar salariul minim pe economie, iar cel nou are destul peste această sumă!”, ne-a mai declarat Mihai Morar, pentru impact.ro.

Mihai Morar de la Radio ZU nu-și închide cafenelele, chiar dacă nu face bani

În urmă cu trei ani, a deschis Cafeneaua din Centrul Vechi: „Povestea cafenelei e fascinantă”.
Mihai Morar a postat pe conturile sociale un mesaj emoționant despre această afacere de suflet:

Se împlinesc trei ani de când am deschis prima cafenea, Emozia coffee manifesto, în piațeta de la intrarea în Centrul Vechi. Mândria mea, după 3 ani, e că am reușit să nu vindem cafea. Așa cum nici o carte nu vinde litere și nici un ceas nu vinde ore, minute și secunde.

Ne purtăm cu grijă față de fiecare origine din ceașcă, dar nu ne ocupăm cu vânzarea cafelei. Lumea e plină de comercianți, negustori, dealeri, importatori și exportatori. Noi ne străduim să fim povestitorii. Povestea cafelei e atât de fascinantă încât e păcat să o lăsăm să se piardă în exprimări precum „lungă”, „scurtă”, „cu două plicuri de zahăr”, „extra-caramel”. După 3 ani, cea mai mare plăcere a noastră e să vă povestim cafeaua. Așa cum este ea, de fapt”.

Mihai Morar: „De fiecare dată când treceți pe lângă un restaurant sau cafenea, care încă mai funcționează, luați-o ca pe un miracol.
Mihai Morar ne mai declara, în exclusivitate pentru impact.ro, în alt interviu:

De fiecare dată când treceți pe lângă un restaurant sau o cafenea, care încă mai funcționează, luați-o ca pe un miracol. 2020 a pus la pământ Horeca. Dar eu nu am văzut niciodata cafenelele ca un business. Ci ca locuri în care încă lumea socializează în mediu real, nu virtual. De aceea, speranța mea e că, așa cum în 2020 am fost primii care am căzut, 2021 va fi anul în care vom fi primii care ne vom reveni”.

Piața Unirii e acum Piața Distanțării. Vremea grea se va termina cu o cafea bună.
Mihai a suferit enorm, în 2020, când toate localurile au fost închise. El spunea, atunci, cu tristețe:

Am trecut puțin pe la ”Emozia”. Astăzi se face exact o lună de când am închis cafeneaua. Am șters praful, am aerisit și am pornit espressorul. Am „tras” câteva cafele. Și am ieșit, preț de câteva minute, în fața coffee shop-ului. Aici era cândva cea mai aglomerată stradă pietonală din București. Piața Unirii e acum Piața Distanțării. Vremea grea se va termina cu o cafea bună”.