Fostul nutriționist al lui Hagi, necruțător cu Simona Halep: “Nu concurează pe nasturi…”

1208

Teoria susținută de Simona Halep privind pastila contaminată a fost demontată de către Cristian Mărgărit, fostul nutriționist al lui Gheorghe Hagi. Acesta susține hotărârea Tribunalului și argumentează că este puțin probabil ca sportiva să fi ingerat în mod accidental o pastilă neconformă.

Cristian Mărgărit a afirmat că sportivii poartă responsabilitatea pentru substanțele găsite în corpul lor și nu contează scuzele pe care le pot aduce ulterior atunci când sunt depistați pozitiv la testele antidoping.

Cristian Mărgărit afirmă că Simona Halep nu s-ar fi putut dopa accidental
Simona Halep, 31 de ani, a primit o suspendare de patru ani din partea Agenției Internaționale pentru Integritatea în Tenis (ITIA).

Asta după ce a fost depistată pozitiv la Roxadustat în cadrul unui test antidoping efectuat în octombrie 2022. După anunțul acestei decizii, Simona Halep a susținut că a consumat, fără să știe, un supliment contaminat cu această substanță interzisă, produs în China.

„Pentru cei care cred că umblă câinii cu roxadustat în coadă prin fabricile de suplimente. Și pentru părerologii care habar nu au despre ce vorbesc, dar au opinii și dau verdicte.

Lucrez în domeniu de peste 20 de ani, iar în ultimii 10 cu sportivi de performanță, inclusiv la nivel internațional. Am vizitat fabrici de suplimente, am fost la târguri și conferințe de suplimente și farmaceutice în acești ani. Am stat de vorbă cu specialiști”, a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit.

Mărgărit afirmă că, în colaborarea sa cu sportivii pe care i-a consiliat, au folosit o varietate de suplimente. Asta pentru că sportivii sunt obișnuiți să apeleze la astfel de produse.

El susține că au obținut victorii în competiții într-un mod etic și legal, chiar în fața unor concurenți care ulterior au fost depistați dopați. Toate acestea s-au desfășurat în conformitate cu regulile stricte. Dar mai ales cu o atenție deosebită acordată calității produselor și cu lista WADA (Agenția Mondială Antidoping) ca referință constantă.

„Iar regulamentele sunt clare: sportivul este responsabil pentru ce se găsește în corpul său și punct. Poate nu e corect, poate unii pică nevinovați, poate alții concurează dopați, cu dispensă de la medic”, a mai spus Cristian Mărgărit.

Substanțele interzise ajută sportivii să obțină performanțe

De asemenea, fostul nutriționist al lui Gheorghe Hagi a remarcat că în lumea tenisului există o tentație puternică de a obține performanțe superioare prin utilizarea substanțelor interzise.

„Dar asta e realitatea. Că nu concurează pe nasturi, vorbim de miliarde în acest sport-biz. Organizatori, sponsori, orgolii politice, industria farmaceutică, servicii secrete și Măria Sa, Publicul consumator de spectacol. E un joc dur.

Și totul e permis, ca în dragoste sau în război. O luptă permanentă între cei care vor premiul și cei care încearcă să îi prindă cu ocaua mică. Vedeți interviurile lui Conte și Arnold despre The Clear”.

Acesta susține că, așa cum e normal, sportivii vor încerca să se salveze de la suspendare prin orice metode.

Nutriționistul mai adaugă că, adesea, se cunoaște în industria sportului ce fac alții, și că acesta nu este un secret pentru nimeni. De multe ori, anunțurile despre sportivii prinși în dopaj sunt incomplete. Ele nu dezvăluie numele substanțelor sau metodelor utilizate, pentru a nu inspira alții.

Este un fapt bine-cunoscut că mulți sportivi folosesc diverse substanțe. Mai ales atunci când se observă transformări incredibile sau performanțe care depășesc limitele normale.

Uneori nu se cunoaște exact ce substanțe sunt implicate, dar există intuiții sau deducții. De multe ori, adevărul iese la iveală după mulți ani.

Sportivii încearcă mereu să-și salveze pielea

„Totuși, este o minciună sfruntată că toți se dopează. Echipele serioase au câteva măsuri de protecție anti-doping: verificarea etichetelor, a firmelor producătoare, alegerea de suplimente certificate, testarea independentă și chiar folosirea unui membru al echipei drept cobai.

Adică cineva din staff ia toate suplimentele înaintea sportivului sau sportivilor și sunt considerate bune doar dacă trece întâi el un test antidoping. Și oricând am fost întrebat de un sportiv ce să bage, i-am zis că nu merită să își riște cariera și prestigiul, mai ales că poate și natural.

Normal că orice sportiv prins încearcă să se salveze prin orice metode, de la sărutul cu o stripteuză la carnea contaminată. Ba chiar în anumite țări puternice vine inclusiv firma producătoare și își ia fapta asupra ei”, a mai punctat nutriționistul.