Cum se face corect un apetisant platou cu brânzeturi. Ce nu trebuie să lipsească de pe el

185

Un platou cu brânzeturi apetisant poate fi senzația oricărei cine sau petreceri, dacă îl faci bine. Pentru asta, trebuie să știi câteva lucruri de bază, însă nu uita să îți pui amprenta personală și să ții cont și de gusturile celorlalți. Nu te teme de anumite brânzeturi sau chiar combinații inedite. Să faci un platou cu brânzeturi nu e deloc greu, trebuie doar să aduni ingredientele și să îți lași imaginația să se joace.

Partea care necesită ceva gândire și timp la un platou de brânzeturi este să te gândești ce brânzeturi să alegi. Evident, vrei să incluzi cele mai delicioase sau excentrice brânzeturi pe care le poți găsi și să oferi varietate platoului.

Includerea brânzeturilor fără lactoză sau a celor mai sănătoase brânzeturi poate fi, de asemenea, importantă, în funcție de lista de invitați.

Fie că nu ai pregătit niciodată un platou de brânzeturi, fie că ești un fan care doar caută mai multe idei, acest ghid te va învăța cum și ce trebuie să faci.

Selectarea celor mai bune brânzeturi pentru un platou

Includeți o varietate de texturi și arome.

Ce brânzeturi se pun

Alege cel puțin una din fiecare grupă de brânzeturi: maturată, moale, tare şi albastră. Câteva exemple: pentru brânză maturată, alege Cheddar de mai multe tipuri, Comte, brânză de capră și Gouda maturată sau parmezan, pecorino sau grana padano.

Pentru brânzeturi moi alege Camembert, brie, mozarella Manchego. Ca brânză albastră poți merge cu Gorgonzola și Stilton.

Ia în considerare selectarea brânzeturilor în funcție de tipul de lapte folosit (vacă, capră, oaie). Acest lucru va asigura o gamă de arome diferite în farfurie.

Servește cel puțin o brânză cunoscută. Gouda și Brie sunt brânzeturi destul de comune și populare.

Cât de multă brânză trebuie să pui?

O bună regulă de bază este de o bucățică din fiecare brânză pentru fiecare invitat și aproximativ cinci tipuri de brânză.

Pentru o petrecere în care brânza este evenimentul principal, planifică să cumperi cam 3 kilograme pentru opt persoane, 6 kilograme pentru 16 persoane sau 9 kilograme pentru 24 de persoane.

Dacă brânza este unul dintre multele produse care se servesc, 100-200 de grame de persoană sunt mai mult decât suficiente.

Ce să mai pui pe un platou de brânzeturi

Oferă o selecție de pâine. Include felii de baghetă, chifle mici și biscuiți de diferite forme și dimensiuni. Poți varia gustul și textura pâinilor, precum și ale brânzeturilor.

Sosurile la borcan și legumele spălate și tăiate sunt rapide și fără complicații. Încearcă miere, dulcețuri, gemuri, chutney-uri acide și muștaruri picante. Alege pesto verde și roșu pentru a le combina cu mozzarella.

Adaugă anghinare murată, ardei roșii copți și baby porumb. Dacă ai timp, prepară ceapă caramelizată, care completează majoritatea platourilor de brânză.

Diverse alte elemente dulci și sărate pot funcționa. Încearcă mezeluri, cum ar fi prosciutto și salam, sau nuci confiate și fistic. Fructele de sezon și uscate asortate pot include smochine, cireșe, mere și pere.

Sfaturi pentru servire

Separă brânzeturile puternic mirositoare. Dacă vrei să servești o brânză înțepătoare, cu miros puternic, pune-o pe o farfurie separată, astfel încât să nu le domine pe cele mai delicate. Patru sau cinci opțiuni sunt suficiente.

Pune un cuțit separat pentru fiecare brânză. Brânza moale se întinde bine cu un cuțit de unt; brânza tare ar putea necesita un cuțit ascuțit; iar brânza maturată necesită adesea un cuțit special de brânză.

Scoate brânza din frigider cu o oră înainte de servire. Frigul estompează aroma.

Întinde brânza. Așezați platourile cu brânză și celelalte gustări pe mai multe mese pentru a evita blocajul oaspeților.

Etichetează fiecare brânză. Nu va fi nevoie să le reciți numele toată seara și poți să notezi câteva adjective poetice care să le descrie aromele.

Învață cum să depozitezi corect brânza. Dacă ai cumpărat din timp, păstrează calitatea brânzei mult timp după ce aceasta părăsește magazinul. Dacă au rămas resturi, împachetează-le corespunzător pentru a le savura din nou mai târziu.

Ce se potrivește pe un platou de brânzeturi?

Vrei să ai o varietate de brânzeturi pe care să le servești ca gustare, dar nu vrei să servești doar brânză? Uite ce trebuie să conțină un platou aspectuos:

  • brânză
  • mezeluri
  • fructe de sezon
  • nuci
  • biscuiți
  • măsline
  • gemuri/dulcețuri
  • struguri
  • muștar
  • miere
  • fructe uscate

Nu te speria de crema de brânză. Sunt multe aperitive pe care le poți face din ea și pe care le poți pune pe platoul tău de brânzeturi. Fă mici biluțe din cremă de brânză amestecată cu stafide și chives sau orice altă verdeață dorești. Dă-le prin nuci sau alune măcinate, prin mac sau prin bucățele de stixuri mărunțite bine.

Idei de brânzeturi pentru platou

  • Provolone învechit
  • Gruyere
  • Manchego
  • Gouda maturat
  • Cheddar maturat
  • Telemea maturată de oaie
  • Brânză albastră
  • Brie
  • Camembert
  • Mozzarella
  • Burrata
  • Brânzeturi moi
  • Stilton
  • Ricotta
  • Brânză de capră
  • Feta

În această categorie includ și brânzeturile tartinabile, deoarece sunt ușor de găsit deja preparate și, de obicei, sunt vândute în recipiente mici, pe care le poți pune direct pe platou.

Dacă vrei, poți include și un mic platou pentru vegani. Încearcă halloumi sau diverse tipuri de tofu ori brânzeturi vegane. Prietenii tăi care nu consumă produse animale vor aprecia.