Chifteluțe de cartofi cu usturoi și verdeață – rețetă de post. Pot fi preparate coapte sau prăjite

202

Rețetă de post – Chifteluțe de cartofi cu usturoi și verdeață

INGREDIENTE:

  • 7 cartofi fierţi şi ulterior răzuiţi,
  • 2 morcovi fierti si răzuiţi,
  • 2 cepe,
  • o legătură de pătrunjel, tocat mărunt,
  • o legătură de mărar tocat mărunt,
  • sare si piper după gust,
  • un varf de cimbru uscat(optional),
  • 3 căţei de usturoi răzuiţi,
  • 50 g pesmet,
  • ulei pentru prajit.

MOD DE PREPARARE

Cartofii și morcovii se pun la fiert cu tot cu coajă și după ce au fiert se lasă la răcit. După ce s-au răcit se decojesc şi se dau prin răzătoarea mică.

Într-un bol se amestecă compoziția de cartof și morcov cu mărarul tocat mărunt, cu pătrunjelul, se adaugă sare și piper după gust, 4 linguri de pesmet, ceapa tocată mărunt, usturoiul răzuit, cimbrul.

Se omogenizează bine ingredientele și se formează chifteluţele. Le puteți face plate, sau le puteți forma cu lingura. Dacă doriți le mai puteți trece încă o dată prin pesmet.

Se pun la prăjit într-o tigaie încinsă cu puţin ulei si se întorc cu grijă până se rumenesc pe ambele părţi, apoi se scot pe un șervețel de bucătărie să se absoarbă uleiul în exces.

O variantă sănătoasă ar fi să puneți chifteluţele la cuptor pentru a evita prăjirea lor în ulei, dar vor ieși puțin mai tari și uscate.

Vă dorim poftă bună și spor la gătit!

BONUS

Supă de legume cu găluște de post

Ingrediente pentru supă:

  • 2 morcovi,
  • 1 ardei gras,
  • 2 cepe medii,
  • 1 păstârnac,
  • 1 țelină,
  • 1 linguriță de condimente (knorr, maggi, delikat, în funcție de preferințele fiecăruia),
  • 1 legătură de pătrunjel verde sau leuștean,
  • 50 de ml ulei

Ingrediente pentru găluște:

  • 2 linguri de făină,
  • 4 linguri de griș,
  • sare și piper după gust,
  • 5 linguri de apă

Mod de preparare:

Într-o oală se pun aproximativ 2 litri de apă la fiert, cu puțină sare. Se spală, se curăță și se toacă mărunt legumele, apoi se pun la fiert. Se asezonează cu condimente supa după preferința fiecăruia, se adaugă uleiul și se lasă la fiert până ce legumele sunt bine fierte.

Prepararea găluștelor. Într-un bol se amestecă făina cu grișul, sarea și piperul, apoi se adaugă apa. Se amestecă bine până când compoziția va arăta precum o pastă groasă. După ce fierb bine toate legumele, în supă se va pune câte o linguriță din compoziția făcută pentru găluște.

Se lasă circa 5-10 minute la fiert, apoi se adaugă verdeața tocată mărunt și se stinge focul. Când supa este gata, poate fi servită caldă.

Vă dorim poftă bună și spor la gătit!