Cercetatorii INFP avertizează: Un nou cutremur puternic va avea loc. „Să ne pregătim pe cât se poate de repede acum”

1507

Institutului pentru Fizica Pământului (INFP) avertizează că un cutremur mare va lovi România, fără estimări însă, privind perioada producerii.

Planul de risc al Capitalei arată că peste 6.500 de oameni ar muri în cazul unui seism precum cel din 1977.

Chiar dacă pericolul este semnalat de toată lumea, din cele peste 2.500 de clădiri șubrede din București, doar 32 au fost consolidate de la Revoluție până acum.

Pe 4 martie 1977, un cutremur de 7,4 pe scara Richter devasta România.

Peste 1.500 de oameni au murit în toată țara, cei mai mulți în București. 33 de blocuri s-au prăbușit atunci în Capitală și alte sute de imobile au fost grav avariate.

Pentru a marca acea zi, cercetătorii de la Institutul pentru Fizica Pământului a organizat un tur prin Centrul Vechi, unde au arătat curioșilor locurile unde au căzut blocurile la cutremur.

Experții atrag atenția că țara noastră va fi lovită la un moment dat de un nou cutremur devastator.

„Un cutremur puternic sau chiar mai puternic decât cel din 1977 sau decât cel din 1940 până la urmă o să aibă loc la un moment dat. Vrancea nu dă semne de liniște când va avea loc acest cutremur.

Important să nu ne bazăm pe iluzia predicției, ci să ne pregătim pe cât se poate de repede acum”, a declarat, Dragoș Toma Dănilă, cercetător INFP.

Un seism a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în judeţul Gorj, potrivit INFP.

Cutremurul cu magnitudinea 3,8 în Oltenia. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora 0.55 în judeţul Gorj.

Acesta a avut magnitudinea 3,8 şi s-a produs la adâncimea de 11 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Craiova (107 km), Sibiu (109 km), Piteşti (143 km), Timişoara (161 km), Arad (180 km).

Un alt cumtreur s-a produs în aceeaşi zonă duminică dimineaţa la ora 3.43. Acesta a avut magnitudinea 2,6.

În Capitală sunt inventariate 363 de imobile cu grad de risc seismic unu.

Statul derulează mai multe programe de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, însă lucrările se desfășoară cu mare dificultate din cauza birocrației și a lipsei banilor.

O doamnă care locuiește într-un bloc intrat în reabilitare acum 10 ani, nici până acum nu este gata.

„Eu am trăit acolo, am investit bani în blocul acela și m-am trezit pe drumuri. Nu s-a terminat consolidarea nici la mansardă, nici acoperișul, nici fațada. Este sub orice critică”, a declarat femeia.

Statistic, cutremure cu magnitudinea de 6° apar în Vrancea la aproximativ 10 ani, în timp ce seisme de 7 la fiecare 33 de ani, iar cele cu magnitudinea de peste 7,5 apar la fiecare 80 de ani.

Ultimul cutremur mare care a lovit țara noastră a fost în 1986, acum 37 de ani, și a măsurat 7,1 pe scara Richter.