Ce se întâmplă cu școlile și grădinițele din România, de luni, când începe semestrul II. Decizia luată de Ministrul Educației

320

Toate școlile și grădinițele ar putea funcționa cu prezență fizică de luni, când începe semestrul II al anului școlar 2021-2022. A fost eliminat un criteriu foarte important privind vaccinarea, este anunțul făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Conform calendarului școlar, luni începe semestrul II. Și se pare că toate școlile și grădinițele din România ar putea funcționa cu prezență fizică de luni. Acest lucru este posibil având în vedere că au fost schimbate mai multe reguli privind vaccinarea în școli, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ce se întâmplă cu școlile și grădinițele din România, de luni, când începe semestrul II

„Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum deoarce a stimulat vaccinarea în rândul personalului din educație . Acum însă, dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate”, a spus Sorin Cîmpeanu, pentru HotNews.ro.

Potrivit deciziei de joi seara luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență – CNSU, atât școlile, cât și grădinițele trec în online în momentul în care în județele în care se află rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate pacienților COVID-19 este mai mare de 75%.

Astfel, este eliminat criteriul legat de vaccinarea cadrelor didactice. Actualul ordin al miniștrilor Educației și Sănătății – care urmează să fie modificat – prevede că în localitățile cu rată de infectare de peste 3 la mie trec în online școlile și grădinițele în care rata de vaccinare în rândul personalului este sub 60%.

Decizia luată de Ministrul Educației. Ce alte reguli se impun

De asemenea, tot potrivit noilor reguli, nu se va mai ține cont de rata de infectare într-o localitate, acest criteriu urmând să dispară.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, că efectul va fi că luni, când începe semestrul al doilea al anului școlar 2021-2022, toate școlile și grădinițele din România ar putea fi deschise cu prezență fizică.

Iar acest fap tar urma să fie posibil în baza noului ordin care urmează să fie adoptat, pentru că gradul de ocupare a paturilor pentru pacienții COVID este departe de procentul de 75% în fiecare județ.

„Atunci când numărul cazurilor va crește atât de mult, înseamnă că avem un semnal de alarmă puternic și atunci într-adevăr trebuie să faci tot posibilul să micșorezi transmiterea virusului. (…) Aceste explicații au fost aduse în discuție de către Ministerul Sănătății, iar Ministerul Educației le-a agreat”, a afirmat Cîmpeanu, pentru HotNews,ro.

Ministrul de resort a precizat și că București-Ilfov vor fi tratate împreună, dat fiind specificul zonei.

Sorin Cîmpeanu: când se suspendă cursurile

Sorin Cîmpeanu a spus că raportarea privind gradul de ocupare a paturilor COVID în spitale la nivelul județean va fi făcută 1 data pe săptămână, în ziua de joi, iar informațiile vor fi luate ca referință pentru a se aplica scenariul în ziua de luni a săptămânii următoare.

Totodată, Ministrul Educației a precizat că este o soluție „mai bună”, susținând că era greu de explicat de ce o școală cu rată de vaccinare de 58% nu poate funcționa cu prezență fizică, iar o altă școală din apropiere, cu rată de vaccinare de 60%, poate funcționa cu prezență fizică.

„Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum deoarce a stimulat vaccinarea în rândul personalului din educație. Acum însă, dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate”, a afirmat ministrul Educației, precizând că rata de vaccinare în rândul personalului din educație este „mult peste 70%”, în timp ce în rândul elevilor se apropie de 40%.

Conform noilor modificări, se vor schimba și condițiile în care se suspendă cursurile la apariția unor cazuri de COVID-19:

Activitatea într-o clasă sau grupă de grădiniță se suspendă pentru 10 zile la apariția a trei cazuri de COVID-19. Conform regulilor de acum, clasa trece în online pentru 14 zile la confirmarea unui caz de COVID-19, a mai explicat Ministrul Educației.