Cazul cu bătrânii care erau neîngrijiți și subnutriți în azilele groazei din Voluntari a devenit viral în ultima perioadă, deoarece toată lumea se întreabă cum a fost posibil acest lucru. S-a aflat ce bani încasau lunar patronii, dar și cât cheltuiau pentru îngrijirea persoanelor pe care le aveau sub supraveghere.
Informațiile dezvăluite de un martor sub acoperire indică faptul că proprietarii azilurilor din Ilfov au obținut profituri enorme de pe urma neglijării și privării de tratament a bătrânilor. Conform referatului procurorilor, angajații erau, de asemenea, neplătiți sau li se oferea doar sume mici pentru munca pe care o depuneau.
Câți bani încasau lunar patronii azile din Voluntari
În urma unor anchete care încă se află în desfășurare, a ieșit la iveală faptul că patronii primeau lunar în jur de 30.000 de euro pentru a se asigura că toți bătrânii au parte de cele mai bune îngrijiri.
Din păcate, aproape toți banii intrau în buzunarele patronilor, nicidecum nu ajungeau pentru îngrijirea bătrânilor sau pentru salariilor angajaților.
De asemenea, s-a descoperit că numai suma de 4.000-5.000 de euro era folosită în fiecare lună pentru asigurarea hranei, a medicamentelor sau a altor nevoi.
Astfel, toți cei care locuiau în azilurile respective erau nevoiți să facă foamea și să renunțe la medicamentația pe care ar fi trebuit să o urmeze cu strictețe.
Beneficiarii nu primeau asistența medicală de care aveau nevoie, în ciuda afecțiunilor cronice de care sufereau, care nu se limitau doar la probleme psihiatrice.
De asemenea, medicamentele prescrise nu le erau administrate în mod corespunzător. Situația este cauzată fie de lipsa medicamentelor, fie de întârzierea prescrierii acestora, fie de neglijența angajaților care uită să le ofere sau nu au cunoștințele necesare pentru a le administra din lipsa de pregătire specializată.
„Beneficiarilor nu le este asigurată asistența medicală de care aceștia au nevoie, având vedere afecțiunile cronice de care suferă, care sunt și de altă natură decât cea psihiatrică, de asemenea nu le sunt administrate medicamentele de care au nevoie conform prescripțiilor medicale.
Situația este cauzată de lipsa medicamentelor, întârzierea prescrierii acestora ori după caz neglijența angajaților care omit să le administreze sau nu cunosc cum să le administreze având în lipsa de pregătire de specialitate”, se arată în referatul anchetatorilor.
Motivul pentru care patronii au optat pentru o astfel de practică meschină
Această practică este menită să reducă costurile pe care membrii acestei grupări infracționale ar trebui să le suporte în numele beneficiarilor.
În mod normal, toată asistența medicală ar trebui să fie asigurată de instituțiile statului, cum ar fi ambulanța și spitalele. Cu toate acestea, această responsabilitate ar fi trebuit să fie asumată de asociația în calitatea sa de furnizor de servicii sociale, din sumele de bani decontate în numele beneficiarilor.
De asemenea, membrii acestei grupări infracționale simulează oferirea serviciilor medicale în regim ambulatoriu prin încheierea unor contracte de colaborare cu personal medical specializat și prin întocmirea de documente care să ateste consultările paraclinice periodice, în timp ce în realitate aceste activități nu au loc.