Informațiile recente despre cutremurele care au afectat Turcia și Siria au reamintit multora dintre români cât de important este să se asigure în cazul unui dezastru. În ultimele zile, cererile pentru polițe de asigurare au crescut semnificativ, însă încă patru din cinci familii nu au o formă de protecție în cazul în care locuința lor este afectată sau distrusă de un seism.
Din cele 9,6 de milioane de locuințe din țară, doar 20% sunt asigurate. „În România, din păcate, oamenii încep să se gândească la a se asigura în momentul în care sunt impactați emoțional, cum a fost tragedia din Turcia, și da, pot spune că am avut un număr tot mai mare de solicitări pe partea de asigurări de locuințe”, a spus brokerul de asigurări Andrei Iordanescu.
Există două opțiuni de poliță pentru locuințe – una obligatorie și una facultativă.
Prima, cea obligatorie, care acoperă despăgubiri în caz de cutremure, inundații și alunecări de teren.
„Acoperă clădiri de tip A, care sunt construite din materiale mai rezistente. Prima de asigurare este de 20 de euro pe an, iar suma asigurată este de până la 20 de mii de euro, în funcție de paguba produsă.
Și există și asigurarea de tip B, pentru locuințe din materiale mai puțin rezistente, care costă 10 euro pe an și unde se acoperă sume de până în 10 mii de euro”, a explicat, pentru Antena 3 CNN, Nicoleta Radu, director general PAID.
Românii mai pot apela și la asigurarea facultativa. Aceasta cuprinde toate tipurile de dezastre și nu are limită pentru despăgubiri.
„Asigurările facultative sunt asigurările prin care se pot acoperi, în general, toate riscurile asupra unui imobil, incediu, trăsnete, explozie, fenomene naturale, inundații, avarierea instalațiilor de apă”, spune Cosmina Priporeanu-Dinu, director executiv firmă de asigurări.