Cadastru gratuit. Care sunt localitățile unde intabularea este gratuită

3450

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) finanțează „Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF)” prin care sunt asigurate cheltuielile aferente lucrărilor de cadastru necesare întocmirii actelor pentru terenuri și case..

Pentru anul 2022 s-au înscris deja peste 2.000 de primării din România, iar cetățenii localităților vor beneficia gratuit de aceste lucrări.

Cadastru gratuit. Care sunt localitățile unde intabularea este gratuită

Numărul localităților care vor beneficia de lucrări de cadastru gratuite se ridică la 660. O listă completă a acestora a fost publicată pe platforma online a Agenției Naționale de Cadastru și Publicație Imobiliară și poate fi consultată aici.

Conform datelor oferite de ANCPI, valoarea contractelor de finanțare încheiate până în acest moment este de 302,142,321.00 de lei. În România, există 2.949 de primării eligibile pentru acest proiect, iar dintre acestea 2.104 s-au înscris și au semnat deja contractele.

Mai multe detalii despre acest proiect au fost oferite de Radu Codruț Ștefănescu, directorul ANCPI, care a clarificat și care sunt îndatoririle proprietarilor care-și doresc să obțină cărțile funciare:

„Pentru anul acesta, ANCPI își propune să încheie contracte de finanțare din venituri proprii pentru înregistrarea a cel puțin 3 milioane de imobile, reprezentând aproximativ 4,5 milioane de hectare.

Pentru a avea acte gratuite pentru terenuri și case, cetățenii trebuie doar să colaboreze cu echipele care vor face măsurători, să le permită accesul pe proprietate și, dacă este cazul, să le înmâneze copiile documentelor care atestă dreptul de proprietate.

Urmează perioada în care sunt verificate informațiile privitoare la imobilele înregistrate prin etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale.

Proprietarii pot depune cerere de rectificare dacă datele publicate nu sunt corecte”, a explicat, pentru Evenimentul Zilei, directorul ANCPI, Radu Codruț Ștefănescu.

Ce cheltuieli trebuie să suporte proprietarii în cadrul programului de cadastru gratuit
Astfel, românii pot beneficia gratuit de:

înregistrarea gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară;
realizarea planului cadastral al imobilelor;

deschiderea cărților funciare la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale;

Pentru a fi eligibili pentru acest proiect, proprietarii terenurilor nu trebuie să dețină cărți funciare. Statisticile arată că mai puțin de jumătate dintre proprietarii din România dețin aceste acte, cu toate că proiectul „Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF)” a început de mai mulți ani.

Primăriile localităților care vor beneficia de acest program vor elibera gratuit actele necesare, iar ANCPI va suporta atât serviciile inginerilor cadastrali, cât și taxele notariale privind moștenirea sau succesiunea.

Proprietarii vor suporta, în schimb, doar costurile legalizării actelor de proprietate.