Atunci și acum: Cum s-a transformat Lia Olguța Vasilescu de la începutul carierei

1822

Cum s-a transformat Lia Olguța Vasilescu, de la începutul carierei.

Cariera politică a acesteia a început încă de la 16 ani, în 1991, când s-a înscris în Partidul România Mare.

Pe atunci era o tânără bătăioasă, cu părul lung, negru. În timp, a evoluat, iar în prezent și-a păstrat aceeași atitudine, putând să dea oricând replica adversarilor politici, pe modelul celui care a învățat-o arta politicii, Corneliu Vadim Tudor.

Lia Olguța Vasilescu ajungea, la 19 ani, preşedintele Organizaţiei de Tineret România Mare Dolj. Iar pe când avea doar 25 de ani a fost promovată de nimeni altul decât Corneliu Vadim Tudor pe listele PRM pentru un loc la Camera Deputaţilor.

A avut două mandate în parlament, de deputat și senator, iar ulterior a câștigat alegerile locale, devenind primarul Craiovei.

A avut probleme și în justiție, fiind reținută pentru luare de mită, în 2016.La începutul lui 2017, însă, dosarul Liei Olguţa Vasilescu s-a întors la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti, fiind definitivă. Practic, magistraţii au decis că ancheta în cazul ministrului Muncii trebuie refăcută.

Vasilescu va rămâne în istorie ca ministrul care și-a pus semnătura pe legea salarizării unitare în sistemul bugetar, lege care este contestată în prezent de o anumită parte a sindicatelor, și care va începe să aibă efecte mai vizibile abia de la 1 ianuarie 2018.

Lia Olguța Vasilescu, de la reporter la parlamentar

După ce a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie din Craiova, specializarea română-italiană, Lia Olguța Vasilescu a devenit jurnalist al cotidianului „Cuvântul Libertăţii”. S-a angajat în presă în 1997, imediat după absolvirea facultăţii, iar timp de un an a fost redactor, apoi ajungând şefa secţiei investigaţii a ziarului.

În 1999, a fost promovată în funcţia de redactor-şef, iar în 2000 a ajuns, de la masa de scris, la pupitrul Parlamentului, devenind deputat din partea PRM. Și s-a căsătorit tot cu un jurnalist.

În Parlament i se spunea ”karatista”. Și asta pentru că Lia Olguța Vasilescu are centura neagră la karate (2 DAN). “Nu lovesc decât atunci când sunt provocată. La antrenamente luptam doar cu băieţii, centuri negre ca şi mine. Nu-mi place să mă antrenez cu femei. Nu mă ajută cu nimic pentru vreo simulare de stradă”, povestea ea, într-un interviu.

Despre perioada PRM: ”Eram croiți pe același calapod: nervoși, naționaliști, cu replică la orice”

Lia Olguța Vasilescu a dezertat de la PRM și s-a dus la PSD. Într-o postare pe blog, povestește cum a scăpat de furia ”Tribunului”, care se răzbuna pe toți cei care părăseau partidul.

”Ce forță a avut partidul în 2000, și ce oameni erau în Parlament din partea PRM. Pe lângă vedetele Loghin și Dolănescu, erau intelectuali de marcă: Mihai Ungheanu, Gheorghe Buzatu, Lucian Bolcaș și aripa tânără, noi, croiți pe acelați calapod: nervoși, naționaliști, cu replică la orice. 

Înainte să plec din partid, Vadim, căruia îi spusesem, mă prezenta lui Nicolae Văcăroiu: ”Președinta organizației de tineret. A vrut să plece din PRM, dar sângele apă nu se face“. Parțial a avut dreptate.

Sângele a rămas același, dar am plecat. Din motive pe care i le-am scris și le-a înțeles, având în vedere că am fost printre puținii care a scăpat de „botez“ dupa dezertare”, a scris Lia Olguța Vasilescu, după moartea lui Vadim Tudor.