Odată cu înaintarea în vârstă, procesul intern de reparare a ADN-ului este tot mai greoi. Un rol important în încetinirea îmbătrânirii îl au afinele. Acestea ajută la repararea celulelor afectate.
Afinele sunt produse fitomedicinale de mare valoare. Se foloseau în scop terapeutic încă din antichitate. Ele au proprietăți antibacteriene, tonice vasculare, regeneratoare hepatice și hipoglicemiante. Mențin sănătatea inimii și a creierului.
Un studiu efectuat la Departamentul de Agricultură al SUA demonstrează că aceste fructe conțin compuși care întârzie procesul de îmbătrânire.
Extractul de afine este atât de puternic încât poate crește durata de viață cu 28%, echivalentul a 22 de ani.
Afinele au antioxidanți puternici care susțin și stimulează procesul de reparare a ADN-ului uman și acționează direct asupra genelor asociate cu îmbătrânirea, crescând longevitatea.
Aceștia neutralizează daunele radicalilor liberi, reduc stresul oxidativ la nivel profund (asupra țesuturilor și celulelor), și stimulează genele responsabile cu protejarea celulelor.
Consumând afine, vă puteți apăra de îmbătrânirea prematură și de bolile degenerative.
Fructele se pot mânca în stare proaspătă sau se pot procura congelate cu alte fructe. Decongelate se pot folosi la prepararea de sucuri cu un aport deosebit de vitamine.
AFINELE POT AJUTA LA PREVENIREA APARIȚIEI BOLILOR CARDIOVASCULARE
Consumul de afine poate scădea tensiunea arterială și colesterolul LDL oxidat. Este important să rețineți că acestea sunt factori de risc nu boli reale.
Ar fi mult mai informativ să știm dacă afinele ajută la prevenirea atacurilor de cord, care sunt principala cauză de deces din lume.
Intr-un studiu efectuat pe 93.600 de asistenți medicali s-a descoperit că persoanele cu cel mai mare aport de antocianine – principalii antioxidanți din afine – aveau un risc cu 32% mai mic de atacuri de cord, comparativ cu cei cu cel mai scăzut aport.
Deoarece acest studiu a fost un unul observațional, nu se poate dovedi că antocianinele singure au determinat reducerea riscului unui atac de cord.
Antocianinele din afine pot avea efecte anti-diabet. Afinele conțin cantități moderate de zahăr în comparație cu alte fructe.
O cană cu afine (148 grame) conține 15 grame de zahăr, echivalentul in zahar al unui măr mic sau a unei portocale mari. Cu toate acestea, compușii bioactivi din afine par să depășească orice impact negativ al zahărului atunci când vine vorba de controlul zahărului din sânge .
Cercetările sugerează că antocianinele din afine au efecte benefice asupra sensibilității insulinei și asupra metabolismului glucozei. Aceste efecte anti-diabet apar atât după consumul sucului cât și al extractului de afine.
Într-un studiu efectuat pe 32 de persoane obeze cu rezistență la insulină, care au consumat zilnic două smoothie-uri de afine, s-au observant îmbunătățiri majore ale sensibilității la insulină .
Sensibilitatea îmbunătățită la insulină ar trebui să scadă riscul de sindrom metabolic și diabet zaharat de tip 2, care, în prezent, sunt două dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume.