Dieta Dukan – slăbește sănătos cu regimul alimentar al vedetelor de la Hollywood

709

Doamnele și domnișoarele care sunt interesate de tendințele și inovațiile în materie de nutriție au auzit probabil deja de regimul preferat al vedetelor de la Hollywood: dieta Dukan.

Dieta Dukan a fost creată de un medic francez pe nume Pierre Dukan, a cărui primă publicație a fost intitulată “Je ne sais pas maigrir”. Popularitatea regimului alimentar inventat de acesta este una copleșitoare, cu atât mai mult cu cât vedete ca Jennifer Lopez sau Kate Middleton au declarat că l-au ținut și au slăbit spectaculos.

Ce presupune dieta? Cum trebuie să procedezi pentru a pierde kilogramele suplimentare? Iată toate informațiile pe care trebuie să le știi dacă vrei să arăți mai ceva ca vedetele tale preferate de la Hollywood.

INFORMAȚII GENERALE

Dieta Dukan este împărțită în 4 părți, sau “faze”. În timp ce primele 2 faze (faza de atac și faza “croaziera”) sunt concepute pentru a scăpa de kilogramele în plus, următoarele 2 faze (faza de consolidare a rezultatelor și cea de stabilizare), au rolul de a menține rezultatele.

Dacă vei începe acest celebru regim alimentar, vei începe prin a consuma exclusiv proteine, urmând ca mai apoi să adaugi toate elementele de bază pentru o dietă sănătoasă.

Foarte important pentru orice doamnă care se înhamă la acest tip de program este consumul de apă: trebuie să bei cel puțin 12 pahare pe zi.

CE TREBUIE SĂ FACI ÎNAINTE DE A ÎNCEPE DIETA

Învață teoria: Regimul alimentar este relativ simplu, mai ales dacă înveți toate informațiile despre cele 4 faze principale ale sale.

Ferește-te de cafea: Dieta îți va oferi toată energia de care ai nevoie, însă cu toate acestea vei simți probabil nevoia de a consuma și cafea. Nu exagera! Cantitățile mari pot dăuna regimului.

Consumă suficiente lichide: Apa plată este cea mai bună alegere, dar poți, de asemenea, să bei ceai verde, fără a adăuga zahăr.

Nu uita de micul dejun: Acesta este cea mai importantă masă a zilei, în tot timpul în care vei urma dieta. Cel mai bun meniu pe care îl poți alege la prima oră a zilei constă în ouă, brânză cremă și anumite soiuri de carne sau pește.

Fazele dietei Dukan – Program:

Regimul lui Dukan se bazează pe o listă de 100 de alimente permise, din care 72 sunt de proveniență animală, (carne, pește, fructe de mare, ouă, lactate cu 0% grăsime) și 28 de proveniență vegetală.

În ultimii ani însă, au mai fost adăugate alimente precum uleiul de măsline, fructe goji și tărâțele de ovăz, însă toate trebuiesc consumate în cantități mici în programul dietei. Dieta este structurată în 4 faze, iar Pierre Dukan recomandă urmarea acestora cu exactitate, pentru a maximiza rezultatele și pentru a menține rezultate pe termen lung.

Faza 1 sau faza de atac

Prima fază este cea de atac, în care alimentația cu care te-ai obișnuit va fi schimbată radical. Este denumită și faza Proteina Pură (PP), iar corpul va slăbi într-un mod accelerat datorită faptului că, în această fază este permisă doar consumarea produselor proteice, cele 72 tipuri de alimente cu proveniență animală.

Cantitatea acestor alimente nu este restricționată în niciun fel, cu excepția gălbenușurilor de ou, iar cantitatea minimă de apă consumată zilnic trebuie să fie de 1,5 litri.

Această perioadă poate dura între 1-10 zile, în funcție de numărul de kilograme de care dorim să scăpăm. Cu cât avem mai mult de slăbit, cu atât aceasta poate dura mai mult. Pentru cei care doresc să slăbeasca mai mult de 20 kg, faza PP va dura 10 zile.

Faza 2 sau faza de croazieră

Faza a 2-a este cea de croazieră, în care persoanele vor alterna dieta bazată doar pe cele 72 de alimente permise, cu dieta celor 100 de alimente, deci incluzând și cele de origine vegetală (legume). Alimentele trebuiesc gătite fără adaos de grăsime, iar consumul de apă în continuare va fi elevat.

Alternarea se poate face în mai multe moduri:

 • 5 PP / 5 PL (5 zile proteină pură / 5 zile proteine + legume) – aceasta fiind recomandată celor care doresc o slăbire semnificativă
 • 1 PP / 1 PL – pentru cei care doresc să slăbească undeva la 10 kg, însă această alternare poate fi și o pauză pentru cei care au adoptat alternarea odată la 5 zile
 • 2 PP / 5 PL – o alternanță potrivită pentru cei care doresc să consume și legume în timpul săptămanii, iar în weekend doar alimentele proteice cu proveniență animală
 • 2 PP / 5 N – recomandată pentru persoanele care doresc doar o tonifiere, iar în cele 5 zile se va urma o alimentație normală

Faza 3 sau faza de consolidare a rezultatelor

Cea de a 3-a etapă, cea de consolidare, permite unele alimente noi, însă în porții mici, pentru ca organismul să se poată adapta treptat la introducerea lor.

Alimentele sunt:

 • 2 felii de pâine integrală pe zi
 • 1 porție de brânză pe zi
 • 1 fruct pe zi
 • 1 porție de paste pe săptămână
 • 200g mămăligă sau cuș-cuș pe săptămână
 • 150g orez alb pe săptămână

Totodată, în această perioadă este permisă câte 1 masă săptămânală obișnuită, care poate conține și cărnuri interzise (miel sau porc), dar ca o prevedere, fiecare zi de joi a săptămânii trebuie să fie PP (Faza 1). Durata fazei a treia este de câte 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut în primele 2 faze.

Faza 4 sau faza de stabilizare

Faza finală este cea de stabilizare și este mai puțin restrictivă. Aceasta are niște principii simple:

 • Fiecare joi a săptămânii este respectat regimul PP
 • Se consumă 3 linguri de tărâțe de ovăz în fiecare zi
 • Se favorizează mișcarea (evitarea utilizării liftului, evitarea statului prea mult pe scaun, mersul pe jos)

Păreri și teste ale dietei Dukan

Dieta Dukan este cu siguranță una din acele diete care va aduce rezultate când vine vorba de greutate corporală. Numeroase persoane de-a lungul timpului au folosit-o pentru a arăta mai bine într-un timp relativ scurt.

Deși aceasta a fost controversată datorită faptului că nu promovează un stil de viață sănătos, iar primele kilograme eliminate sunt în principal apă și nu grăsime, ea rămâne o dietă eficientă, iar cântarele atestă acest fapt de la săptămână la săptămână.

Cui îi este recomandată dieta Dukan…?

Având reguli stricte, dieta Dukan poate fi utilizată în special de către:

 • Persoanele cu un stil de viață dezordonat, în special când vine vorba de nutriție
 • Persoanele care doresc să slăbească în timp relativ scurt
 • Persoanele care au nevoie de o dietă strictă, dar pe care pot să o urmeze cu ușurință