Sarcina pe săptămâni: săptămâna 13

0
269

Începe trimestrul al II-lea, cea mai liniștită perioadă a sarcinii. Simptomele timpurii au dispărut și burtica nu a crescut încă atât de mult încât să te deranjeze.

Pe măsură ce uterul crește în volum, ligamentele care îl susțin se întind pentru a se adapta noilor forme. De aceea e posibil să simți mici dureri abdominale, absolut firești, numite dureri de ligament rotund. De obicei, acestea nu durează mai mult de câteva minute și cedează la schimbarea poziției.

Totuși, dacă durerile sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi crampe, sângerări sau vărsături, trebuie să te consulți imediat cu medicul tău.

Riscul unui avort a scăzut substanțial. Cu toate acestea, unele gravide sunt supuse unui risc de avort până în săptămâna 20, în cazul în care sunt diagnosticate cu incompetență cervicală.

În această situație, colul uterin se poate deschide înainte de termen, ceea ce poate duce la o naștere prematură. Soluția? Cerclajul, o intervenție chirurgicală minoră, efectuată sub anestezie, în urma căreia canalul cervical este cusut cu un fir de ață neresorbabil, care îl va menține închis pe durata sarcinii.

Stările de rău aproape au dispărut, iar tu începi să te simți tot mai revigorată. Gata cu grețurile și oboseala! Tot acum, s-ar putea ca hainele obișnuite să înceapă să te strângă. Dă o raită prin magazinele pentru gravide.

Venele din jurul areolelor, de-acum închise la culoare, vor deveni mai proeminente, pe măsură ce se formează canalele galactofore.

Deși nu va începe să cânte, în această săptămână se dezvoltă corzile vocale ale bebelușului. Ochii încep să se apropie (înainte erau depărtați unul de celălalt, de o parte și de alta a capului), urechile ajung și ele într-o poziție normală.

Ficatul începe să secrete fierea și pancreasul să producă insulină, atât de importantă, mai târziu, pentru reglarea nivelului zahărului în sânge.

Idee pentru tati: Împreună, ați trecut cu bine de primul trimestru! Următoarele câteva luni de sarcină sunt cele mai ușoare. Mami se simte în formă, nivelul hormonilor s-a stabilizat iar ea încă nu a luat proporții considerabile. E timpul să sărbătoriți!

 

 

sursa: perfecte.ro

 

storefashion.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieti un comentariu
Va rugam sa va scrieti numele