Sarcina pe săptămâni: săptămâna 12

0
322

Primul trimestru se apropie de sfârșit, grețurile și oboseala se micșorează, dar tu începi să iei proporții.

E posibil să observi modificări la nivelul epidermei. Dacă ai mulți pistrui, s-ar putea să se închidă la culoare în timpul săptămânii acesteia.

Majoritatea femeilor experimentează apariția unei linii verticale care pornește imediat de sub buric și coboară pe toată lungimea abdomenului. Aceasta nu va mai dispărea pe tot parcursul sarcinii dar se va estompa, treptat, la câteva săptămâni după naștere.

Pielea din jurul sânilor și areolele se vor închide la culoare. La unele gravide apar pete maronii pe față și gât. În limbajul de specialitate acestea se numesc melasmă (masca sarcinii) și dispar sau își diminuează culoarea după nașterea bebelușului.

E important ca pe tot parcursul sarcinii să folosești creme cu protecție solară, indiferent de anotimp, care să-ti protejeze pielea foarte sensibilă în aceste momente. Optează pentru formule naturale, fără compuși chimici.

Multe femei folosesc cu religiozitate creme împotriva ridurilor. Dacă foloseai și tu o cremă pentru fermitate cu o concentrație ridicată de vitamina A, e timpul să te oprești. Pilulele prenatale conțin suficientă vitamina A. Un surplus ar dăuna, atât ție cât și fătului, pentru că poate duce la vătămarea ficatului și apariția icterului.

Dacă senzația de arsuri stomacale se întețește, nu trebuie să te sperii, se întâmplă frecvent în această săptămână și se datorează creșterii în volum a progesteronului. Mănâncă puțin și des, mestecă bine, bea apă înainte și după masă (nu în timpul mesei), elimină băuturile acidulate și mâncărurile picante și vei vedea că starea ta fizică se va ameliora.

În săptămâna a 12-a, degețelele micuțului s-au separat, părul și unghiile încep să crească. Organele genitale încep să ia formele caracteristice. Se formează și lichidul amniotic, pe măsură ce rinichii fătului se dezvoltă, produc și excretează urină. Mușchii peretelui intestinal se contractă, pentru a putea digera mâncarea.

Creierul începe să producă hormoni, iar nervii și celulele se multiplică în ritm rapid.

Idee pentru tati: Mami se simte mai bine. E momentul pentru puțină mișcare în aer liber. Faceți o plimbare prin parcul din apropiere și nu uita să-i iei mâna în a ta.

 

 

 

sursa: perfecte.ro
storefashion.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieti un comentariu
Va rugam sa va scrieti numele