Sarcina pe săptămâni: săptămâna 11

0
284

În această perioadă poți face un test în urma căruia vor fi depistate eventuale anomalii fizice.

Nu e de mirare că starea ta emoțională nu e de invidiat. Ești destul de obosită din cauza hormonilor care încă fac legea în organismul tău și, în plus, ești supusă unor temeri suplimentare, pentru că acum este momentul să te decizi dacă vrei sau nu să faci un test prin care cromozomii fătului vor fi amănunțit analizați.

Ce presupune asta? Obținerea unui mic fragment din țesutul placentar, care are aceeași structură cromozomiană ca a fătului tău. Ca orice test însă, și acesta prezintă un risc – deși foarte mic – de avort spontan.

Acest risc depinde foarte mult și de iscusința medicului care face această intervenție sau poate fi legat de un episod precedent de avort spontan. Dacă tu sau partenerul aveți în familie persoane cu dizabilități, poate că n-ar fi rău să faci acest test, ca să-ți iei de-o grijă.

Amniocenteza este o metodă alternativă de testare a cromozomilor. Ea poate fi efectuată doar din săptămâna a 16-a de sarcină, iar rezultatul este sigur într-un procent foarte ridicat, de peste 90%.

Indiferent de testele pe care te hotărăști sau nu să le faci (ele nu sunt obligatorii, și, mai mult, unele dintre ele nu sunt acoperite de asigurarea de sănătate, având un preț destul de ridicat), sarcina ta merge mai departe.

Să nu te mire dacă vei observa că unghiile de la mâini și picioare, dar și părul vor începe să-ți crească mai repede. Acesta din urmă s-ar putea să nu te mai asculte deloc, așa că nu conta pe o coafură prea cuminte pe timpul sarcinii. Vei crește și în greutate, pe măsură ce grețurile de dimineață se atenuează.

Și la bebe situația e cum nu se poate mai bună. Perioada critică pentru dezvoltarea sa armonioasă a luat sfârșit. Acum lucrurile intră pe un făgaș normal, cu riscuri tot mai puține.

Micuțul tău este… căpos! Căpșorul lui măsoară jumătate din lungimea totală a corpului. Sub pleoapele închise, irișii încep să se dezvolte. Săptămâna aceasta sau cel târziu următoarea, sângele va începe să circule între făt și uter, și rolul placentei își va intra în funcțiune.

Acum vei începe să-ți schimbi și preferințele TV. O să urmărești mai puține filme și seriale și o să te trezești că ajungi tot mai adesea să te uiți la emisiuni dedicate subiectului sarcină. Încearcă, pe cât posibil, să-ți menții o stare de spirit pozitivă, și nu uita că, dacă se întâmplă să mai verși o lacrimă, e perfect normal, sănătos și acceptabil.

Idee pentru tati: Toată povestea asta cu sarcina începe să te prindă. Cu suișurile și coborâșurile ei, cu problemele financiare pe care le ridică, cu o droaie de responsabilități, cu grija pentru femeia iubită de lângă tine, parcă s-au adunat prea multe! Da, tati, ai nevoie de o pauză. Îngăduie-ți câteva ore de relaxare, la un meci de fotbal cu prietenii sau, de ce nu, la o bere. O bere, am zis. Iar când vii acasă, surprinde-o pe mami cu un trandafir mare și roșu și cu un bilețel pe care poți să scrii simplu: “Îți mulțumesc, draga mea. Te iubesc!”.

 

 

 

sursa: perfecte.ro
storefashion.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieti un comentariu
Va rugam sa va scrieti numele