Sarcina pe săptămâni: săptămâna 9

0
199

Săptămâna aceasta o să fii “înțepată” la greu. Nu vorbim de albine sau alte insecte, ci de acul de seringă, pentru că medicul îți va prescrie o grămada de teste de sânge.

Multe dintre ele sunt suportate de Casa de Asigurări, așa că nu te gândi că vei cheltui prea mult cu ele. Sunt importante pentru a-ți stabili grupa sanguină (în caz că ai Rh negativ și partenerul are Rh pozitiv, lucrurile se pot complica dacă nu se iau anumite măsuri – medicul îți va spune despre ce e vorba).

În plus, în urma analizelor de sânge se pot depista eventuali anticorpi care ar putea să îți protejeze copilul. Mai mult, testele relevă nivelul de hemoglobină din sânge, pentru a exclude orice bănuială de anemie.

În cazul în care suferi de hepatită, sifilis sau rubeolă, aceste afecțiuni vor ieși la suprafață în urma analizelor. Pentru a depista eventuale infecții urinare, vei face și o urocultură.

Sânii tăi pot deveni tari ca piatra și te pot durea mai mult ca oricând. E posibil să simți arsuri la nivel abdominal sau să ai indigestii trecătoare – vinovații sunt hormonii sarcinii, care-și fac în continuare de cap.

Dacă ești deja preocupată de kilogramele în plus și vrei să menții cântarul sub control, trebuie să știi că greutatea fluctuează mult, uneori de la o zi la alta. Pentru a avea o evidență cât mai exactă, cântărește-te o dată pe săptămână, dimineața, pe burta goală.

Mai trebuie să stii că nu toate kilogramele sunt depozitate sub formă de grăsime. La naștere, bebelușul tău cântărește în jur de 3 kilograme. Uterul se extinde și el, și poate ajunge să cântărească în jur de un kilogram.

Placenta, pe care o vei elimina după naștere, are aproximativ 700 de grame. Țesutul care susține sânii crește și el în timpul sarcinii și ajunge la 700-1.000 de grame.

Volumul sângelui se mărește, de asemenea, atingând aproape 2 kilograme. Fluidele reținute în corp în această perioadă pot cântări și ele până la 2 kilograme. Depozitul de grăsime maternală depășește 3 kilograme din totalul greutății adăugate în timpul sarcinii.

Astfel, la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, vei avea cu 8-16 kilograme în plus. Asta dacă organismul tău funcționează ca la carte.

La trei luni după naștere, majoritatea femeilor dau jos aproape toate kilogramele câștigate în timpul sarcinii. Vei pierde în jur de 5-6 kilograme în timpul nașterii (atât cât cântăreau copilul și placenta), apoi între 3 și 5 kilograme în prima săptămâna postpartum. Restul de kilograme vor fi pierdute doar printr-o dietă sănătoasă și exerciții fizice susținute.

Dar ce se mai întâmplă cu bebelușul tău în a noua săptămâna de sarcină? Cartilagiile și oasele încep să se formeze. Structura primară a ochiului este bine conturată, iar limba își începe și ea dezvoltarea. În această săptămână își va închide ochișorii și nu-i va mai deschide până în săptămâna a 27-a.

Tot acum ar putea începe conturarea organelor sexuale, ele însă nu vor fi vizibile la ecograf. Prin ultrasunete, acestea vor putea fi detectate în jurul săptămânilor 18-20. Așa că mami, mai ai un pic rabdare!

Idee pentru tați: Partenera te-a cam privat de viața sexuală în ultimele săptămâni? Multe gravide nu mai au chef de așa ceva din cauza schimbărilor hormonale și a grețurilor de dimineață. S-ar putea totuși să te numeri printre norocoșii care au lângă ei o viitoare mămică plină de pofte. Și de data asta nu ne referim la mâncare…!

 

 

 

sursa: www.perfecte.ro
storefashion.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieti un comentariu
Va rugam sa va scrieti numele